Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για την συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”. Επίσης, επανέλαβε ότι το “όχι” του δημοψηφίσματος ήταν ένα περήφανο, στεντόρειο “όχι” κατά ενός μνημονίου.

“Δεν έχω ακούσει την συνέντευξη του κ. Τσίπρα είχα άλλη δουλειά και επομένως δεν θέλω να προβώ σε κανέναν σχολιασμό, χωρίς να έχω πλήρη γνώση του περιεχομένου της συνέντευξης. Επομένως να μιλήσουμε ίσως για το δημοψήφισμα αλλά ανεξάρτητα από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα την οποία δεν την έχω ακούσει και δεν μπορώ να πω κάτι επομένως το οποίο να είναι τεκμηριωμένο επ’ αυτής”, σημείωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν ερμηνεύτηκε σωστά από την κυβέρνηση το Όχι του δημοψηφίσματος απάντησε: “Βεβαίως, το Όχι του δημοψηφίσματος ήταν ένα περήφανο, ένα στεντόρειο Όχι κατά ενός μνημονίου. Κατά της λιτότητας και της λεηλασίας της οικονομίας και του ελληνικού λάου. Αυτό το Όχι το οποίο διατράνωσε ο ελληνικός λαός κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, αυτό το Όχι λοιπόν μεταφράστηκε στη συνέχεια σε μια συνθηκολόγηση από την μεριά της κυβέρνησης, σε μια υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στην πραγματικότητα ενός τρίτου μνημονίου.

Αυτό το θεωρώ απολύτως απαράδεκτο, ασύμβατο με τη λαϊκή εντολή η οποία ήταν σαφέστατη όπως ήταν σαφέστατη και το Γενάρη και ήταν μια αντιμνημονιακή λαϊκή εντολή. Να προχωρήσει η χώρα μας σε μια νέα προοδευτική πορεία χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς κηδεμονίες και χωρίς κατάλυση της εθνικής μας κυριαρχίας”.

“Δεν ξέρω κανένα σχέδιο Βαρουφάκη”

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, υπογράμμισε ότι “εγώ δεν ξέρω κανένα σχέδιο Βαρουφάκη, δεν είχα υπόψη μου ποτέ κανένα σχέδιο Βαρουφάκη για το οτιδήποτε. Βεβαίως αυτό που γνώριζα ήταν η διαπραγμάτευση η οποία γινόταν αυτούς τους έξι μήνες, διαπραγμάτευση για την συμφωνία η οποία ήταν εντελώς ατυχής. Ήταν μια διαπραγμάτευση γεμάτη κωλυσιεργίες, γεμάτη αντιφάσεις, παλινωδίες πράγματα τα οποία είχα επισημάνει σε όλη αυτή την εξάμηνη περίοδο”.

Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι θεωρώ απαράδεκτο το μνημονιακό κατεστημένο να βρίσκει αφορμή τον Βαρουφάκη προκειμένου να ποινικοποιήσει το plan B . Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό γιατί εκεί πάμε από ό,τι βλέπω, να ποινικοποιηθεί κάθε σκέψη και κάθε σχέδιο εναλλακτικό για έξοδο από την ευρωζώνη.

Το θεωρώ ότι είναι ρατσιστικό, είναι μια καινούργια προσπάθεια λιντσαρίσματος όσων πρεσβεύουν μια διαφορετική άποψη. Είναι μια προσπάθεια ποινικοποίησης απόψεων και δια του ποινικού νόμου να οριοθετηθεί η πολιτική ζωή και η δημόσια συζήτηση εντός ορισμένων πλαισίων. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, είναι εκτροπή και εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις”.

Παράλληλα, σε ερώτηση που του έγινε για το ποιοι θα είναι οι δικοί του χειρισμοί στην περίπτωση που εσωκομματικά φτάσουν τα πράγματα στα άκρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι “αυτό που είναι σαφές είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάει σε συμφωνία για νέο μνημόνιο. Αυτή η συμφωνία και το νέο μνημόνιο θα είναι άκρως βλαπτική για τον τόπο.

Μπορεί να δώσει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό την χαριστική βολή με την έννοια ότι θα μας βάλει σε μια πορεία ύφεσης για πάρα πολλά χρόνια κινδυνεύοντας να υποθηκεύσει ταυτόχρονα τη χώρα. Επομένως δεν έχουμε δικαίωμα να ακολουθήσουμε μια τέτοια πορεία, έγκαιρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και στην βάση των δεσμεύσεών της να προσχωρήσει σε μια εναλλακτική λύση και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν πουθενά και τα πρώτα μηνύματα και τα πρώτα σημάδια τους είναι πάρα πολύ αρνητικά.

Ακούω ότι έχουμε εμπλακεί ήδη με την Τρόικα, η Τρόικα έχει γίνει πλέον “Τερατόϊκα”. Έχουμε εμπλακεί σε συζητήσεις που από ότι μαθαίνω έχουν πάρει πολύ κακή τροπή, ζητάνε πάρα πολλά πράγματα και απαράδεκτα πράγματα. Δεν βγαίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις”.

Τέλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απάντησε τι θα έκανε στην περίπτωση που υπήρχε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έχω πει επανειλημμένα ότι εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Να εφαρμόσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα με το οποίο αναδειχθήκαμε σε κυβέρνηση.

Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση για να συνομολογεί μνημόνια και πολύ περισσότερο να εφαρμόζει μνημόνια ακόμα χειρότερα να δεσμεύεται μακροπρόθεσμα με πρόγραμμα τριετίας σε ένα μνημονιακό δρόμο. Τα μνημόνια θα μας βρουν αντίθετους, οι μνημονικοί εφαρμοστικοί νόμοι θα μας βρουν αντίθετους εμείς δεν θεωρούμε ότι ο τόπος έχει καμία προοπτική με ένα νέο μνημόνιο”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις