Τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των δήμων στην υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων, ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη.

Αφορμή αποτέλεσε το Προεδρικό Διάταγμα «Περί θεσπίσεως εθνικού νομοθετικού, ρυθμιστικού και οργανωτικού πλαισίου για την υπεύθυνη και ασφαλή διαχείριση αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (έως την Παρασκευή στις 14:00) και προβλέπει την δυνατότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων σε δήμους, έναντι παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς αυτούς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι το εν λόγω ΠΔ συμπληρώνει ένα θεσμικό κενό στη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, ενώ τονίζει ότι αποτελεί «σημαντική παράλειψη» το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στην υπό σύσταση Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Ραδιενεργών Αποβλήτων (ΕΕΔΡΑ), που θα αποτελέσει συλλογικό όργανο με συμβουλευτικό, εισηγητικό και επικουρικό ρόλο στον αρμόδιο υπουργό.

«Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικός στις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία σχετικών μονάδων διαχείρισης, γεγονός το οποίο επιβάλλει τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην ΕΕΔΡΑ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συνεισφορά της αυτοδιοίκησης στους σχετικούς σχεδιασμούς αλλά και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πατούλης.

Υπογραμμίζει δε την ανάγκη να καθιερωθεί ενεργός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των αποβλήτων αυτών, ειδικότερα στην παρακολούθηση της λειτουργίας εγκαταστάσεων, «ακόμα και με δικούς της ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την πιστοποίηση της ασφαλούς λειτουργίας εγκαταστάσεων και χώρων προσωρινής απόθεσης, την ασφαλή μεταφορά με κατάλληλες πιστοποιήσεις κλπ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις