Σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων με το θερμόμετρο να φτάνει στα ύψη και να προκαλούνται διαρκείς αντιπαραθέσεις μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και των εκπροσώπων των κομμάτων.

Τελικά, και μετά από σειρά αντεγκλήσεων, αποφασίστηκε το άνοιγμα της Βουλής για την ψήφιση του Μνημονίου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι «η θετική ψήφος μου (σ.σ. για το άνοιγμα της Βουλής) δεν είναι για συζητηθεί στο άψε-σβήσε το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί με διαδικασίες fast-track».

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 09:30 στις αρμόδιες Επιτροπές, και στη συνέχεια – και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετικη ημερήσια διάταξη – θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια και η ψηφοφορία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Εξάλλου, η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής – οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).

Κατά τη συζήτηση στη Διάσκεψη ασκήθηκε έντονη κριτική στην ΠτΒ σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε για τη σύγκληση του οργάνου.

Από την πλευρά της, η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «συγκαλώ τη Διάσκεψη και έχω την ευθύνη να ειδοποιηθούν όλα τα μέλη της», ενώ, όπως είπε, θα ήταν άκομψο να υπάρξει σύγκληση του οργάνου χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να παραστούν.

Μπαράζ αντεγκλήσεων


Για πρώτη φορά, η συνεδρίαση μεταδόθηκε απευθείας από το Κανάλι της Βουλής, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, που έκαναν λόγο για επιλεκτικές, κατά το δοκούν, μεταδόσεις.

Για το θέμα υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εγκάλεσε την ΠτΒ για την απόφασή της να μεταδοθεί απευθείας η Διάσκεψη, ζητώντας να θέσει το θέμα
σε ψηφοφορία.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μην συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».

Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και πως ο πρωθυπουργός την είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.

Η αποστροφή αυτή της προέδρου σηματοδοτεί ότι οι σχέσεις της με τον πρωθυπουργό οδηγούνται σε οριακό σημείο, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου με το κείμενο της συμφωνίας στη Βουλή.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος την κατηγόρησε για απροκάλυπτη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, επικαλούμενος τα λόγια της κ. Κωνσταντοπούλου περί έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας και της κυβέρνησης αλλά και για αδυναμία συνεννόησης.

«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει.

Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».

Παράλληλα, έκανε διεξοδική παράθεση των γεγονότων από τη στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή (αναφερόμενη στην ακριβή ώρα κατάθεσης, στο πότε πήραν στα χέρια τους οι βουλευτές το νομοσχέδιο, στο πότε ενημερώθηκαν οι βουλευτές, κ.λ.π.) προκειμένου να τονίσει ότι τήρησε απόλυτα τον κανονισμό της Βουλής και απέκρουσε με απόλυτο τρόπο τις αιτιάσεις περί δικής της ηθελημένης καθυστέρησης.

Συνεχείς ήταν οι αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων και της κ. Κωνσταντοπούλου για την ώρα σύγκλησης της Διάσκεψης, με την ΠτΒ να αναφέρει ότι το έγγραφο το οποίο υπέγραψαν ορισμένοι βουλευτές, που διακινήθηκε χωρίς καμία ενημέρωση της ίδιας και των υπηρεσιών της Βουλής, προκειμένου να γίνει νωρίτερα η συνεδρίαση και πάντως πριν τις 21:30, δεν υπηρετεί, όπως είπε, τις αρχές που οφείλουν όλοι να υπηρετούν.

Μίλησε για μη καλόπιστο έγγραφο και μη καλόπιστη ενέργεια που υπηρέτησε αυτό που εξυφαίνεται στα ΜΜΕ, ότι η πρόεδρος βάζει δήθεν, όπως είπε, προσκόμματα στη διαδικασία.

Προηγήθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της κ. Κωνσταντοπούλου και του Σπύρου Λυκούδη, βουλευτή του Ποταμιού, ο οποίος την κατηγόρησε ότι ψεύδεται όταν υποστήριξε ότι ο κ. Λυκούδης είχε ενημερωθεί τηλεφωνικά για την ώρα της συνεδρίασης.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος χαρακτήρισε την ΠτΒ ανεύθυνη, κατηγορώντας την ότι έχει πάρει την αντιπροσωπεία του Σόιμπλε στην Ελλάδα.

Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης μίλησε για συνεδρίαση παρωδία, επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι μεταδίδεται ζωντανά η συνεδρίαση, που θα δώσει, όπως ανέφερε, την ευκαιρία στους πολίτες να δουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία το μόνο που θέλει, τόνισε, είναι να καθυστερήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι 30.000 πολίτες έχουν υποστηρίξει μέσω διαδικτύου την πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής, με την κ. Κωνσταντοπούλου να απαντά ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ηλεκτρονικές διαδικασίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι υπάρχει υποκίνηση, αναφερόμενη στους εργαζομένους του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Οι τόνοι ανέβηκαν κι όταν πήρε το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για επικοινωνιακό σόου της προέδρου της Βουλής. Μάλιστα, όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί από την κ. Κωνσταντοπούλου να τον σχολιάσει.

Μόλις η πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να απαντήσει, ο βουλευτής εξερράγη, λέγοντας πως δεν έχει το δικαίωμα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να σχολιάζει κάθε έναν βουλευτή ξεχωριστά.


Το πρωί θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές και το απόγευμα θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Δείτε τη συνεδρίαση

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις