«Όταν οι πολιτικές διαφωνίες μετατρέπονται σε μια συνολική αμφισβήτηση και απόρριψη των προθέσεων του άλλου ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος», επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, δίνοντας την εικόνα της επόμενης μέρας.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στάθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως «το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι πως η αυτοδυναμία είναι εφικτή» ενώ όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Είναι αλήθεια πως στο εσωτερικό του, παρά τα βήματα που έγιναν για τη μετατροπή του σε ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα, δεν ξεπεράστηκαν μεγάλες, στρατηγικού χαρακτήρα διαφοροποιήσεις, που έλκουν την καταγωγή τους από το παρελθόν».

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να ειπωθούν ψευτοκριτικά σε σχέση με την εξάμηνη διαπραγμάτευση, την οργάνωση και την κατάληξή της» για να συμπληρώσει: «Η μαχητική διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί μια εγγραφή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συζήτηση γύρω από τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές έχει μπει πλέον σε άλλη βάση».

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως «το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και την ικανότητά μας να κάνουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Να εφαρμόσουμε τη συμφωνία με όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο κοινωνικά τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργούμε τους όρους απεμπλοκής από αυτήν. Να μετριάσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις της συμφωνίας και την ιδία στιγμή να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

Πάντως δεν παρέλειψε να εξαπολύσει και επίθεση στη Γερμανία, λέγοντας ότι με αφορμή την ελληνική διαπραγμάτευση ήρθε στην επιφάνεια το σχέδιο της Γερμανοκεντρικής Ευρώπης. «Μιας Ευρώπης ακραία νεοφιλελεύθερης, απόλυτα ελεγχόμενης από τη γερμανική ολιγαρχία, ελάχιστα κοινωνικής και δημοκρατικά συρρικνωμένης. Το σχέδιο αυτό εμπεριείχε ως πρώτο βήμα και το Grexit -δεν φαίνεται ότι κέρδισε, και αυτό είναι ελπιδοφόρο».

Ο Σκουρλέτης διευκρίνισε τέλος, πως η κυβέρνηση απέφυγε την απαίτηση για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως «Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ διαφυλάχθηκε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις