Στις 22:00 αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” με περίπου 2.500 Σύρους πρόσφυγες όλων των ηλικιών και κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο ξεκίνησε την πορεία του από την Κω, με περίπου 1.800 Σύρους πρόσφυγες.

Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν τελικά 708 Σύροι, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 8.000:

Πρόκειται για 750 κρατούμενους στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια, 1.250 που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής, 2.000 που μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, 4.000 ελεύθερους που ζουν στο κέντρο της πόλης εγκλωβισμένοι λόγω έλλειψης εισιτηρίων για να φύγουν και 1.250 που έφτασαν σήμερα στο νησί από τα τουρκικά παράλια και μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής τους.

Ας σημειωθεί ότι λίγο πριν από την αναχώρηση του πλοίου, απειλήθηκαν επεισόδια μέσα στο πλοίο από ομάδα περίπου 300 Σύρων, που διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή πορείας του πλοίου προς τον Πειραιά (αντί για τη Θεσσαλονίκη που είχε αρχικά ανακοινωθεί) κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού.

Τελικά η δημιουργία επεισοδίων αποφεύχθηκε μετά την παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος.

Στον Πειραιά, το πλοίο αναμένεται να φτάσει αύριο, Πέμπτη, περίπου στις 11 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να καταπλεύσει απόψε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου με ΚΤΕΛ οι μετανάστες θα μεταφέρονταν στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, επειδή οι 150 από τους 2.450 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών στον Πειραιά για τη διακρίβωση στοιχείων, αποφασίστηκε το πλοίο να πάει απευθείας στον Πειραιά, χωρίς ενδιάμεση στάση στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη είχε προηγηθεί το απόγευμα άτυπη σύσκεψη υπό την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την άφιξη των μεταναστών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις