Να διαβιβαστούν στη Βουλή τα πρακτικά από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβιβάσει στη Βουλή τα πρακτικά των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών υπό την Προεδρία του, ιδιαιτέρως της συνεδρίασης της 6ης Ιουλίου 2015, που συνεκλήθη την επομένη του Δημοψηφίσματος.

Μάλιστα, σημειώνει ότι «για τη σχετική διαβίβαση, εφόσον υποβαλλόταν αίτημα από τη Βουλή, είχατε ο ίδιος δεσμευθεί προς εμένα κατά την διαδικασία οργάνωσης της τήρησης των πρακτικών, η οποία γίνεται από τις υπηρεσίες της Βουλής, που συνέδραμαν με εντολή μου και κατόπιν αιτήματός σας».

Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου παραθέτει μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, δεν ήταν οι θεσμικά και συνταγματικά ενδεδειγμένες.

Στη συνέχεια επισημαίνει στον ΠτΔ ότι αναμένει να πράξει τα δέοντα για να αποκαταστήσει τη θεσμική εκτροπή που, όπως υποστηρίζει, έχει καταγραφεί και τον ενημερώνει σχετικά με τη μεταβολή στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, μετά τη συγκρότηση της νέας Κ.Ο. με τον τίτλο «Λαϊκή Ενότητα».

Εξάλλου, η πρόεδρος της Βουλής ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατηγορώντας τον ότι επιλέγει να εκφράζεται μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους» και «πηγές».

Ειδικότερα, στην επιστολή της αναφέρει:

«Όπως έχω κατ΄ επανάληψη αναφέρει δημόσια, επώνυμα, επίσημα και υπεύθυνα, τους ανθρώπους οι οποίοι ενσαρκώνουν θεσμούς πρέπει, πάνω απ’ όλα, να διακρίνει θεσμική ειλικρίνεια, θεσμική παρρησία, θεσμική ευπρέπεια και δημοκρατική γενναιότητα.

Οι διαρροές μέσω «κύκλων», «πηγών», συνεργατών, αλλά και με «non paper» εκθέτουν εκείνους που δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των απόψεων, των θέσεων (αλλά και των επιθέσεών τους), εκείνους που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου και της εμπιστοσύνης με την οποία τους έχουν περιβάλει αυτοί που τους εξέλεξαν και, τελικά, εκείνους που, κάτω από το μανδύα της εξουσίας, κρύβουν το μαχαίρι.

Έχοντας πάντοτε ακολουθήσει τον κανόνα της ειλικρινούς, ευθείας, επίσημης και επώνυμης τοποθέτησης, σε όλα τα θέματα, και αποδεχόμενη φυσικά και το πολιτικό κόστος αυτής μου της επιλογής, λυπούμαι βαθύτατα για την επιλογή σας ως Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράζεστε μέσα από παραπολιτικές στήλες, «κύκλους», «πηγές» και, μάλιστα, για μείζονα θέματα που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία και τη δημοκρατική και θεσμική σας ευθύνη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις