Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και η επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, θα είναι οι προτεραιότητες του νέου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι που αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει απλώς να διεκπεραιώσει. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεθνοποίηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, το οποίο δεν είναι μόνο τοπικής σημασίας», τονίζει ο κ. Μουζάλας, ιδρυτικό μέλος των «Γιατρών του Κόσμου», και προσθέτει: «Στόχος επίσης θα είναι να συνεχίσουμε την πολιτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας των προσφύγων και να επιλύσουμε, σε όποιο βαθμό είναι δυνατό, τα προβλήματα που προκύπτουν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».
Μια από τις πρώτες ενέργειές του ως υπουργού θα είναι, όπως αποκαλύπτει, να επισκεφθεί την Ειδομένη και τις άλλες περιοχές που δέχονται τις μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Ο Γ. Μουζάλας είναι μαιευτήρας και χειρούργος- γυναικολόγος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Μιλάνο και στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία «Τζάνειο», «Άγιος Σάββας» και «Έλενα».
Υπερασπίζεται επιστημονικά και πρακτικά τον φυσικό τοκετό. Το 1999 έκανε τον πρώτο στην Ελλάδα τοκετό στο νερό. Έχει συμβάλει στη δημιουργία αιθουσών φυσικού τοκετού στα μαιευτήρια με δυνατότητα χρήσης νερού και «τοκετού σαν στο σπίτι».
Συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών του Κόσμου», με τους οποίους έχει συμμετάσχει σε 32 ανθρωπιστικές αποστολές, με πιο πρόσφατες αυτές σε Αφγανιστάν, Συρία και Παλαιστίνη.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μαρία Κουζινοπούλου