Σε έλεγχο και διασταυρώσεις όλων των εγγράφων και στοιχείων που κατέθεσε ο Σταύρος Παπασταύρου, αναμένεται να προβεί τις επόμενες ημέρες ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης που ερευνά για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο δικηγόρος κ. Παπασταύρου, που ελέγχεται για την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC Γενεύης βάσει στοιχείων της “λίστας Λαγκάρντ”, φέρεται -κατά την 4ωρη κατάθεση του με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων- να προσκόμισε στον εισαγγελικό λειτουργό πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του και σειρά εγγράφων προκειμένου να αποδείξει πως το σύνολο των χρημάτων ανήκουν στο επιχειρηματία Σαμπί Μιωνί.

Ο ελεγχόμενος δικηγόρος υποστηρίζει πως η εμπλοκή του, όπως και των γονιών του, στον επίμαχο λογαριασμό οφείλεται στη στενή φιλική σχέση του με τον επιχειρηματία, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε για τη διαχείριση των κεφαλαίων του. Φέρεται μάλιστα να παρέδωσε στον εισαγγελέα σχετικό πληρεξούσιο που είχαν καταρτίσει με τον επιχειρηματία για τη διαχείριση των χρημάτων του επίμαχου λογαριασμού, καθώς και αποδεικτικά από τα οποία φαίνεται να προκύπτει πως η διαδρομή των χρημάτων του λογαριασμού καταλήγει στον κ. Μιωνί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπασταύρου στις εξηγήσεις του ενώπιον του κ. Δραγάτση, στον οποίο προσήλθε με τον δικηγόρο του Οββαδία Ναμία, φέρεται να είπε ότι «αποδεικνύει όλα όσα ισχυρίζεται για το σύνολο των χρημάτων» που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων.

Το επόμενο διάστημα ο εισαγγελέας, ενώπιον του οποίου καλείται σε εξηγήσεις και η μητέρα του κ. Παπασταύρου, και αφού ζητήσει τις θέσεις και του επιχειρηματία κ. Μιωνί, θα καταλήξει στην αποτίμηση των στοιχείων της έρευνας του για την “υπόθεση Παπασταύρου”, είτε με την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, είτε θέτοντας τον φάκελο στο αρχείο.

Ωστόσο, πριν καταλήξει ο κ. Δραγάτσης για την ποινική πορεία της υπόθεσης αναμένεται να προχωρήσει σε διασταυρώσεις κάθε στοιχείου που του προσκόμισε ο ελεγχόμενος δικηγόρος, διαδικασία κατά την οποία δεν αποκλείεται να ζητήσει εκ νέου την συνδρομή των εφοριακών αρχών με συγκεκριμένα ερωτήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Παπασταύρου, μετά την κατάθεσή του στον οικονομικό εισαγγελέα, δήλωσε ότι αποδίδει την όλη υπόθεση σε σκόπιμη παραπληροφόρηση και καταγγέλλει «συκοφάντες».

«Σήμερα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, κατέθεσα στις αρμόδιες Αρχές διευκρινιστικό υπόμνημα για την υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομά μου. Το υπόμνημα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πλήρως τη μόνη αλήθεια: ότι δηλαδή δεν είναι δικά μου τα χρήματα του σχετικού εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού, ούτε βεβαίως η εταιρεία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την ίδια την Τράπεζα στην οποία ρητώς αναφέρομαι ως “πληρεξούσιος”.

Ειδικότερα, υπέβαλα τόσο το μετοχολόγιο της εταιρείας όσο και τις κινήσεις των χρημάτων προς και από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, που έγιναν όλες στο εξωτερικό από τον πελάτη μου και από εταιρείες συμφερόντων του πελάτη μου και μόνον και αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία πως η εταιρεία και ο τραπεζικός της λογαριασμός του ανήκε, όπως εξάλλου και ο ίδιος από την πρώτη ώρα έχει δηλώσει.

Επειδή η υπόθεση έχει αποτελέσει από καιρό αντικείμενο σκόπιμης παραπληροφόρησης, παραπληροφόρηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αφού κάποιοι εξακολουθούν να με εμφανίζουν ως “συνδικαιούχο” του τραπεζικού λογαριασμού, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι μετά από πολύμηνη διαδικασία ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν διαπιστώνει σε βάρος μου οιαδήποτε φορολογική παράβαση. Κλήθηκα να δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις, τις οποίες και έδωσα σήμερα.

Καλοδεχούμενος ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλήθεια. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Δικαστικές Αρχές, και στον αρμόδιο Εισαγγελικό λειτουργό.

Όμως, άλλο πράγμα ο απαραίτητος έλεγχος και εντελώς διαφορετικό πράγμα η συνεχιζόμενη για πολιτικούς λόγους συκοφαντία που κάποιοι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν σε βάρος μου και να εκμεταλλευτούν πολιτικά και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Διαπράττεται άθλια συκοφαντία που έχει ξεπεράσει κάθε όριο και για τον λόγο αυτό οι συκοφάντες, που επιμένουν να με παρουσιάζουν ως “συνδικαιούχο”, θα αντιμετωπίσουν άμεσα τη δικαιοσύνη».