“Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη, για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για αριστερή παρένθεση”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τόνισε ότι από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει, για να προσθέσει: “Παλεύουμε για την αυτοδυναμία, αλλά κι αν αυτό δεν γίνει η χώρα θα κυβερνηθεί”.

Υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως είπε.

Επισήμανε ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που “υπήρξε μια έντιμη συνεργασία”.

Για τη ΝΔ

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς “συγγνώμη” και πως όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει “συγγνώμη” για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησης του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, “γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές”.

“Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε ψευτράκο, πονηρούλη”, είπε και τόνισε ότι είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

Η ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι για όλα τα δεινά δεν φταίει εκείνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που για 6 μήνες μάτωσε για να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη, τόνισε.

Άσκησε κριτική στη ΝΔ
, ότι η στρατηγική της δεν είναι ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα, γιατί ξέρουν ότι έτσι θα έχαναν κατά κράτος.

Αντίθετα, είπε, η ΝΔ δεν λέει να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, αλλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και τι κατάφερε να υλοποιήσει. Η ΝΔ απουσιάζει από την προεκλογική περίοδο, διαπίστωσε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες.


Twitter: #tsiprasdeth

Ο δρόμος της δραχμής

“Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση”, τόνισε, σημειώνοντας πως “ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες”.

Η τήρηση της συμφωνίας

“Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί”, είπε στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επέτυχε, υπογραμμίζοντας ότι “αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές”.

Για τη Ρωσία

“Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές δηλώσεις που έκανα στη Μόσχα και στην Πετρούπολη”, είπε αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Σημείωσε ότι προσπάθησε να κάνει εμπορικές συνεργασίες, ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν, πως ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει κι από την Ελλάδα, ότι οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν, καθώς επίσης και ότι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα Ρώσοι τουρίστες.

“Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν”, πρόσθεσε.

Επίθεση σε Στ. Θεοδωράκη

“Ο κ. Θεοδωράκης είναι ο χειρότερος λαϊκιστής από τους λαϊκιστές, περισσότερο και από τη Χρυσή Αυγή για τις θέσεις που έχει πάρει το κόμμα του για το προσφυγικό. Τι ήθελε, να βουλιάζουμε τα σκάφη που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;”, είπε.

Οι δηλώσεις Τσίπρα:

 • Ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα 40 χρόνια, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα δυόμισι χρόνια της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την στάση που κρατούσε το κόμμα του όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές.
 • Το δίλημμα το εκλογών που είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ.
 • Είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία με κάποιον που αποκαλεί “ψευτράκο”.
 • Δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus vivendi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015.
 • Δώσαμε τη σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε μία σειρά φιλολαϊκά μέτρα. Φέραμε μια συμφωνία με δυσκολίες που έχει όμως και μία προοπτική.
 • Πετύχαμε τη συζήτηση για το χρέος, κόκκινα δάνεια. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.
 • Δεν θα υπάρχει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Θα προστατεύσουμε τους αδύναμους. Αυτό δεν είναι προτεραιότητα της ΝΔ.
 • Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί με στόχο να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας. Αυτό θα γίνει με τη μείωση του χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη και αλλάζοντας τα κακώς κείμενα. Μόνο αυτό τον ασφαλή δρόμο βλέπω τώρα για να ξεφύγουμε από το δρόμο των μνημονίων. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος τις διαπραγμάτευσης.
 • Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τεχνητό δίλημμα. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα είναι κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία και θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
 • Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η ΝΔ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να δημιουργήσουν το ψευδές αίσθημα ότι όλοι ίδιοι είναι, δεν υπάρχουν διαφορές. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα.
 • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση.
 • Θα συνεχίσουμε να έχουμε μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική.
 • Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά, εμπορική συνεργασία προσπάθησα να κάνω. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να βελτιωθούν. Ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία, πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα.
 • Αν όποιοι είχαν αυταπάτες ότι η Ρωσία είναι η συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης, ας το λύσουν μόνοι τους.
 • Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το ποσό των 90 δισ. που λέει ότι κόστισε η διακυβέρνηση.
 • Στο δημοψήφισμα μας έλεγε η ΝΔ πείτε “ναι” τη στιγμή που το πρόγραμμα Γιούνκερ προέβλεπε μόνο 5 δισ. Τώρα με τη συμφωνία φέρνουμε 83 δισ. με τα οποία καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και καλύπτουμε τα ομόλογα έως το 2019 με χαμηλότερο τόκο. Αποχρεωνόμαστε και διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα.
 • Μέσα σε αυτό το επτάμηνο υλοποιήσαμε πολλές από τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει.
 • Δεν ξέρω αν ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Αφού ζητάει να είμαι εγώ πρωθυπουργός…
 • Θα είμαστε πρώτοι στις εκλογές, διεκδικούμε την απόλυτη πλειοψηφία. Και αν δεν τα καταφέρουμε, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Κανείς δεν δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος. Όλοι η μάχη που κάνουν είναι να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι των παλαιών κομμάτων.
 • Ποιος θα έφερνε καλύτερη συμφωνία από αυτή που φέραμε εμείς.
 • Αν ο λαός επιλέξει την επιστροφή στο χθες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όσα υπερασπίζεται σήμερα. Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία;
 • Η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια.
 • Η συμφωνία του 2010, σε συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 17 δισ. ετησίως, η δεύτερη συμφωνία Σαμαρά 10 δισ. ετησίως, εμείς φέραμε συμφωνία με 2,9 δισ. ετήσια προσαρμογή. Τι είναι χειρότερο;
 • Είναι χειρότερο ότι καταφέραμε να σταματήσουμε τις απολύσεις στο Δημόσιο τομέα, να επαναπροσλάβουμε καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες; Είναι χειρότερο που φέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Είναι χειρότερο ότι επιτέλους υπάρχει η δέσμευση για τα 35 δισ. αναπτυξιακού πακέτου;
 • Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας. Υπάρχει προοπτική διεξόδου αρκεί να δώσουμε τη μάχη. Έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα αφήσαμε πίσω μας.
 • Βρήκα συμπαθητικό το διαφημιστικό σποτ του κ. Καμμένου, όπως είχε βρει και το προηγούμενο.Του εύχομαι καλή επιτυχία και επισημαίνει ότι το αριστερό μου χέρι είναι μία χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα.
 • Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε. Βρέθηκαν μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και στην 17ωρη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος.
 • Έχω κάνει αυτοκριτική. Κοιτάμε μπροστά, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, τα λάθη μας με εντιμότητα τα παραδεχόμαστε. Τώρα και σοφότεροι είμαστε και εμπειρότεροι μετά τη δοκιμασία που περάσαμε.
 • Λογικό να υπάρχει αμηχανία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο ξεδιαλύνονται τα διλήμματα της κάλπης ο κόσμος πρέπει να απαντήσει: Ποιος θέλει να τον κυβερνήσει; Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Το κρίσιμο ερώτημα για τους αναποφάσιστους είναι: Ξεμπερδεύουμε με το παλιό; Θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να κριθεί μέσα στο πλαίσιο ενός χρόνου που θα μπορεί να παράξει έργο;
 • Όσοι είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Έχουν δεσμευτεί απολύτως ότι θα υλοποιήσουν από θέση ευθύνης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριέχει ό,τι συμφωνήσαμε με τους εταίρους.
 • Σεβόμαστε τις διαφορετικές γνώμες αλλά υπάρχουν και όρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ σοφότερος και εμπειρότερος θα προχωρήσει μπροστά με πιο συμπαγή θέση και κοινοβουλευτική ομάδα και χωρίς τον κίνδυνο να μας κολλούν κάποιοι τη ρετσινιά ότι φλερτάρουμε με το ευρώ και ότι έχουμε κρυφό σχέδιο.
 • Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από μένα.
 • Ρωτήστε τους συναδέλφους μου στη Σύνοδο αν περίμεναν έναν λαό να απαντά με 62% ΟΧΙ σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας, αν περίμεναν να πάρει κανείς το ρίσκο έχοντας απέναντί του όλο το παλιό κομματικό σύστημα. Είπα στον λαό ότι δεν θα βγούμε από το ευρώ, αλλά ότι θα δώσω τη μάχη για μία καλύτερη συμφωνία και την έφερα.
 • Το β’ εξάμηνο του 2016 αναμένεται η ανάπτυξη, αλλά θα είναι σταθερή. Το πόσο γρήγορα θα έρθουν νέες επιχειρήσεις και θα αρχίσει η σταθερή μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα του κατά πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε στις αλλαγές. Χρειάζεται όμως ένα αναπτυξιακό σοκ που θα έρθει μέσω των δημόσιων επενδύσεων και μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων.
 • Είμαστε μία δύναμη που δίνουμε μεγάλη σημασία η ανάπτυξη να γίνεται με κανόνες. Σεβασμό στο περιβάλλον και το εργασιακό δίκαιο. Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά οι επενδυτές να σέβονται τους νόμους. Να συνεχίσουν οι δραστηριότητες στον βαθμό που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους της Χαλκιδικής και όχι μόνο που θέλουν να ζουν σε υγιές περιβάλλον.
 • Όταν η εταιρεία αρνήθηκε να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις, από τον Πάνο Σκουρλέτη αποφασίστηκε η αναστολή στο 40% των δραστηριοτήτων για να της δοθεί το περιθώριο να επανέλθει και η εταιρεία αποφάσισε την αναστολή δραστηριότητας στο 100%. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε. Απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί. Λέμε προχωρήστε στις συμβατικές σας υποχρεώσεις και θα λάβουμε πίσω την αναστολή.
 • Η ΝΔ πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε, αλλά είναι τραγικό να την ξεπουλήσουμε όσο πιο φθηνά γίνεται.
 • Για την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η υποκρισία περισσεύει, είναι ένα μέτρο που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, δεν έφερε καμιά αντίρρηση. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση αυτού του μέτρου, βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο. Ζητήσαμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή του και ψάχνουμε ισοδύναμο που δεν θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
 • Ο κ. Θεοδωράκης είναι ο χειρότερος λαϊκιστής από τους λαϊκιστές, περισσότερο και από τη Χρυσή Αυγή για τις θέσεις που έχει πάρει το κόμμα του για το προσφυγικό. Τι ήθελε, να βουλιάζουμε τα σκάφη που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις