Περίπου 3.000 άτομα έχουν μείνει στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων της λειτουργίας του.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την είσοδο των νεοαφιχθέντων και την έξοδο όσων θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, γι’ αυτό και οι αριθμοί αλλάζουν καθημερινά. Οι πρόσφυγες διαμένουν στο χώρο από δύο μέχρι έξι μέρες. Μέχρι σήμερα, το 90% των φιλοξενούμενων είναι αφγανικής καταγωγής και το 10% από τη Συρία, το Ιράν και τη Σομαλία.
Μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων επισκέφθηκαν το κέντρο, από όπου αποκόμισαν θετική εικόνα, όπως αναφέρουν. «Για πρώτη φορά, είδαμε την ουσιαστική συνεργασία τις Πολιτείας με τις κοινότητες προσφύγων», σημειώνουν στην ανακοίνωση, και προσθέτουν: 
«Ο Ελαιώνας είναι ένας χώρος που έχει προκύψει από τη συνεργασία διαφορετικών φορέων, οργανώσεων, κοινοτήτων και πολιτών, με χαμηλό κόστος. Είναι ο πρώτος ανοιχτός χώρος φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί με γνώμονα την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωσή τους. Είναι για εμάς η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματός μας. Ελπίζουμε, αυτή η θετική εμπειρία να γίνει αφορμή να δημιουργηθούν παρόμοιοι χώροι και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, στα νησιά και στα σύνορα. Είναι ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες προς μια ανθρώπινη λύση».
Έπειτα από ενημέρωση των υπεύθυνων του κέντρου οι ανάγκες στον Ελαιώνα για τις οποίες γίνεται έκκληση για προσφορά ειδών είναι οι εξής: Ένα αναπηρικό καροτσάκι. Μικρά μπουκάλια νερό. Σακούλες σκουπιδιών. Σαμπουάν. Σαπούνια. Οδοντόβουρτσες. Οδοντόκρεμες. Χαρτί υγείας. Σκόνη για πλύσιμο στο χέρι. Λεκάνες για πλύσιμο ρούχων. Σφουγγαρίστρες. Κουβάδες. Σφουγγάρια. Σκούπες. Πανάκια καθαρισμού. Latex γάντια μιας χρήσης.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις