Η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Βικτωρίας και σ΄ άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, από την καθημερινή έλευση χιλιάδων προσφύγων, απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Ο κ. Καμίνης κατήγγειλε με δριμύτητα την παντελή έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την ελληνική πολιτεία, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες σ΄όλες τις κυβερνήσεις, ως σήμερα, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης που έκλεισε την «Αμυγδαλέζα», όπως λάθος μήνυμα έστελναν και οι εικόνες της μεταφοράς από εκεί των μεταναστών στην Ομόνοια.

Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι έχει συνεχή επικοινωνία με την πρωθυπουργό κ. Θάνου και τους συναρμόδιους για το θέμα υπηρεσιακούς υπουργούς, οι οποίοι όπως είπε , καλούνται να υπερβούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, η πρωθυπουργός, τον διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί λύση εντός των επομένων ημερών .

Ο κ. Καμίνης, επισήμανε ότι και στους άλλους δήμους, τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης χώρας , πρέπει να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των προσφύγων. « Έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το ζητούμε» είπε, αναφέροντας τη δημιουργία στον «Ελαιώνα» του χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων .

Απαντώντας, σ΄όσα υποστήριξε η δημοτική παράταξη της “Χρυσής Αυγής”, υπογράμμισε ότι η «μόνη λύση που εννοεί είναι η “Τελική Λύση” του Γ’ Ράιχ και βεβαίως όχι μία λύση που να ανταποκρίνεται στο σεβασμό για την αξία του ανθρώπου.

Και βεβαίως δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα παραλληλισμό με το θέμα της πλατείας Συντάγματος και της διανομής τροφίμων που απαγόρευσα τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2012. Γιατί τότε το ζήτημα δεν ήταν μόνο ότι δεν είχε ζητηθεί άδεια. Ήταν ότι η διανομή τροφίμων «μόνο σε Έλληνες» προσβάλλει την ανθρώπινη αξία. Και ένας δήμος δημοκρατικός δεν μπορεί να δεχθεί στις πλατείες του να γίνεται αυτό. Όσο θα είμαι εγώ δήμαρχος, αυτά να τα ξεχάσουν”.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κ. Αγγελοπούλου, επισήμανε ότι αν δεν υπήρχε και ο χώρος που δημιουργήθηκε στον «Ελαιώνα» η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη. Χαρακτήρισε, κι αυτή, δραματική την κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας.

Όπως και ο δήμαρχος, η κυρία Αγγελοπούλου, επισήμανε την έλλειψη διαχρονικά ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και στρατηγικής από ελληνικής πλευράς καθώς επίσης ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Πρότεινε δε να φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες σε στάδια όπως το ΟΑΚΑ και το «Καραισκάκη».

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο κ. Λάμπρου, τόνισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα πρακτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: Την μεταφορά των προσφύγων κατευθείαν από το λιμάνι του Πειραιά στα σύνορα, αφού αυτός είναι σύμφωνα με την επιθυμία τους, ο προορισμός τους . Την χρήση και του λιμανιού του Λαυρίου, ώστε να μην διοχετεύονται όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μόνο από το λιμάνι του Πειραιά αλλά και μετά την αναστολή του «Δουβλίνο ΙΙ» – από τη Γερμανία και άλλες χώρες , να ναυλωθούν αεροσκάφη , που θα παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες από τον τόπο που βρίσκονται. Επίσης και απευθείας από τα ελληνικά νησιά, όπως η Μυτιλήνη, με πτήσεις τσάρτερ.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει συνολική λύση για το πρόβλημα αλλά ούτε και ενιαία αντιμετώπιση. Όπως είπε, πρέπει να απαιτηθεί να σταματήσουν οι πόλεμοι, που είναι οι αιτία αυτού του ξεριζωμού.

Ο κ. Κωνσταντίνου, ζήτησε να αναλάβουν να δεχθούν ένα σημαντικό μέρος των προσφύγων και οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία , λόγω και του ρόλου τους στους πολέμους αυτών των χωρών, όπως είπε .Επίσης κατήγγειλε την εκμετάλλευση και το «πλιάτσικο» που υφίστανται οι πρόσφυγες από κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα στην πλατεία Βικτωρίας .

Από την «Ελληνική Αυγή», ο κ. Κασιδιάρης, ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα, να εμπλακούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις στην διαχείριση του προβλήματος, να αστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για όσους δεν εισέρχονται νόμιμα στη χώρα ενώ ανάφερε ότι η παράταξή του , αναγνωρίζει «την παροχή πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες, αρκεί να αποδείξουν ότι όντως είναι πρόσφυγες». Επίσης κατήγγειλε ότι τώρα ο κρατικός μηχανισμός είναι άφαντος ενώ όταν το κόμμα του, η Χρυσή Αυγή διοργάνωνε συσσίτια, με εντολή του Δημάρχου, η αστυνομία τα απαγόρευε .

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις