Να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και η (-)ουαλική εκμετάλλευση γυναικών και κοριτσιών ζήτησαν οι ευρωβουλευτές της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την “διάσταση του φύλου στην εμπορία ανθρώπων” (trafficking).

“Τι κάνει η Κομισιόν για να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους; Εμείς στην ΕΕ είμαστε πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις των γεγονότων, καθυστερώντας την πρόοδο. Τα κράτη μέλη έχουν επίσης ευθύνη, και δεν πρέπει να επιτρέπουν αυτές τις παράδοξες και υποκριτικές πολιτικές χωρίς να σηκώσουν το γάντι.

Το κλείσιμο των συνόρων απέναντι στη μετανάστευση τροφοδοτεί το trafficking ως έναν τρόπο για να εισέλθουν στην ΕΕ όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Η ΕΕ έχει συμβάλει σε αυτό.

Πρέπει να δράσουμε για να υπάρξει συνοχή. Δεν θέλουμε να είμαστε μόνο παρατηρητές σε αυτές τις φρικαλεότητες”, ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.“Είμαι ευτυχής που ακούω ότι θα εστιάσετε στην αντιμετώπιση της σωματεμπορίας, αλλά τι ακριβώς αποτελεί αυτού του είδος η ζήτηση; Ιδιοκτήτες οίκων ανοχής, νταβατζήδες, αλλά και άνδρες που “αγοράζουν” (-).

Το σκανδιναβικό μοντέλο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του θέματος της ζήτησης, και έτσι λοιπόν τι θα πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το αντιμετωπίσει;” δήλωσε η Σουηδή ευρωβουλευτής Μάλιν Μπιορκ και συνέχισε λέγοντας: “Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς και συνοριακούς ελέγχους για να ασχολούνται με το θέμα αυτό, χρειαζόμαστε λιγότερους οίκους ανοχής”.

“Πρώτον, χρειαζόμαστε τα τελευταία στοιχεία για το θέμα αυτό, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης σε πολλές χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία στοιχεία είναι από το 2012. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων και της (-)ουαλικής εκμετάλλευσης είναι γυναίκες.

Ο ΟΗΕ έχει συνδέσει το trafficking με την εκμετάλλευση των γυναικών. Αν σταματήσουμε την εκμετάλλευση, ένα μεγάλο μέρος της διακίνησης θα σταματήσει. Πρέπει να χτυπήσουμε τα άτομα που ζουν από το trafficking” ανέφερε η ευρωβουλευτής Ινές Ζούμπερ από την Πορτογαλία.

“Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι δράσεις των κρατών-μελών θα παρακολουθούνται. Πρέπει να είμαστε όλο και πιο αποφασισμένοι για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, σαν κορμιά – είναι γυναίκες”, ανέφερε η Ελεονόρα Φορένσα από την Ιταλία

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις