Την ύπαρξη αντικειμενικής βάσης για την κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού, είτε μεγάλου, μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, είτε, αν αυτό δεν είναι τόσο ώριμο με μικρότερο, επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε, ότι η αντικειμενική βάση για την οποία μιλά, αλλά και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης θα είναι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν στις 14 Αυγούστου και η προώθηση των προηγούμενων δύο μνημονίων και των πεντακοσίων αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων.

Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αποτελεί θέληση τόσο των κομμάτων που ενδιαφέρονται “να καθίσουν σε κυβερνητική καρέκλα»” της αστικής τάξης της χώρας, καθώς και της ΕΕ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Είπε, ότι η λύση για τον λαό συνίσταται στην συνειδητοποίηση εκ μέρους του ότι η αιτία των δεινών του είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τόνισε πως ο εναλλακτικός δρόμος μπορεί να ανοίξει με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ και λαό οργανωμένο και αποφασισμένο να έρθει ο ίδιος στην εξουσία, την οποία θα ελέγχει ο ίδιος, κοινωνικοποιώντας την ιδιοκτησία του παραγόμενου πλούτου.

“Μπορεί να κάνεις συμφωνίες και ισότιμες ανταλλαγές με όλες τις χώρες του κόσμου της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και με τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους Αμερικάνους, με τους Γερμανούς και με τους Ισπανούς. Ήδη υπάρχουνε αυτές οι δυνατότητες”, πρόσθεσε, απαντώντας στα περί “μοναχικότητας” αυτού του δρόμου.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ μπορεί να δώσει στον κόσμο ελπίδα, είπε: “μα, η μόνη ελπίδα είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Την “πρώτη φορά αριστερά” για παράδειγμα, τη δοκίμασε ήδη, εφτά μήνες. Οι υποσχέσεις, ή τα προεκλογικά που λέει ο κ. Τσίπρας, ή οι άλλες δυνάμεις που συνεργάζονται, ή θέλουν να συνεργαστούν με τον κ. Τσίπρα, σημαίνουν βάρβαρα μέτρα και τίποτα περισσότερο. Αυτό δεν είναι αριστερή πολιτική. Όπως δεν είναι προοπτική”.

Υπογράμμισε, ότι την ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση που είναι αναγκαία για τον λαό σήμερα, μπορεί να την οργανώσει μόνο το ΚΚΕ. “Οι άλλες προτάσεις, του κ. Λαφαζάνη, της Λαϊκής Ενότητας, στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά και μετεκλογικά, τους 7 μήνες στον οποίο ήταν κορυφαίοι υπουργοί όλα τα στελέχη αυτού του κόμματος δοκιμάστηκαν και οδηγούν σε αδιέξοδα, εφόσον επιμένουν να είναι στην ίδια ρότα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την υλοποίηση της πρότασης του ΚΚΕ, επισήμανε κατ΄ αρχήν, ότι ήδη γίνεται συζήτηση περί δεκαετιών που θα βιώνει ο λαός ως μόνιμο υποζύγιο την σημερινή κατάσταση με “τα δισέγγονά μας να πληρώνουν γι αυτά που ψήφισαν οι κύριοι προ μηνός”.

“Ένας λαός”, πρόσθεσε, “που θα είναι στην εξουσία με όλες τις δυσκολίες, θα είναι διατεθειμένος να κάνει πολλές θυσίες. Μπορεί να κάνει θυσίες αλλά να ανοίγει το μέλλον για μια κυβέρνηση, για μια εξουσία, για ένα πρόγραμμα στην οικονομία, στην κοινωνία που θα είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, υπέρ των λαϊκών αναγκών. Και να έχει δυσκολίες τώρα, τουλάχιστον, να υπάρχει ξέφωτο”.

“Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, έστω και αν έχει δυσκολίες, αν θα χρειαστεί χρόνος, είναι ο μόνος ρεαλιστικός για τα συμφέροντα του λαού. Αυτό που λείπει είναι οι προϋποθέσεις, είναι η θέληση, είναι οι συσχετισμοί. Αυτούς πρέπει να αλλάξουμε. Και ο συσχετισμός δεν αλλάζει σε μια μέρα, ένα πρωί ξαφνικά γίνεται μια ωραία επανάσταση και βρίσκεται ο λαός στην εξουσία. Βάζει το λιθαράκι του κάθε μέρα. Και με την κάλπη”, είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς αν μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ευρώπη, είπε ότι η ΕΕ, όπως και οποιαδήποτε τέτοια καπιταλιστική συμμαχία δεν αλλάζει “από τα πάνω ούτε από τα κόμματα που την απαρτίζουν, ούτε από την εξουσία που την έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί καθορίζουν τι γίνεται”.

“Για να αλλάξει αυτή η Ένωση των καπιταλιστών, των καπιταλιστικών κρατών σε όφελος των λαών πρέπει να ανατραπεί ριζικά. Όπως στην Ελλάδα με αποδέσμευση, με λαϊκή εξουσία, με κοινωνικοποιημένη οικονομία, έτσι και στη Γαλλία, και στην Γερμανία, κ.α., είναι ζητήματα των λαών εκεί να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση” κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις