“Σιωπηλή πορεία” στα γραφεία της ΕΕ στη Β. Σοφίας, με αρχικό χώρο συγκέντρωσης το Σύνταγμα, πραγματοποίησαν σε συνεργασία, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Αυτό που ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ που θα συναντηθούν είναι:

– Να υποδεχτούν με αξιοπρέπεια όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και να προτείνουν σε όλα τα κράτη να υιοθετήσουν αυτή την πολιτική. Αυτό συνεπάγεται μία δραστική αλλαγή στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς τους πρόσφυγες, με λήξη της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

– Να ξεκινήσει άμεσα εντατική επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο θάλασσα.

– Να βοηθήσουν τις χώρες υποδοχής των προσφύγων μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και καταπολεμώντας τον πόλεμο και τη δικτατορία στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Yonous Muhammadi και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών Μοαβία Α. Αχμέντ πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής να παρθεί μια ουσιαστική απόφαση -επιτέλους- για έναν ασφαλή και ανθρώπινο δρόμο για τους πρόσφυγες, για να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία τους αλλά και στο να χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται. Επίσης τόνισαν ότι πρέπει η ΕΕ να κάνει κάτι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

Οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην πορεία, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, κρατούσαν στο χέρι σε όλη τη διαδρομή κεριά, ενώ όταν η πορεία έφτασε στα γραφεία της ΕΕ κάποιοι από τους διαδηλωτές ξάπλωσαν στον δρόμο συμβολικά και οι διοργανωτές άναψαν κόκκινα κεριά σχηματίζοντας το SOS.

*πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις