Μόνο θλίψη και ντροπή προκαλούν τα στοιχεία για τα κλειστά σχολεία στην χώρα μας. Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα των μαθημάτων μετά τον αγιασμό της Παρασκευής, αναδείχθηκε στην πραγματική διάσταση το τεράστιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Καθημερινή”, συνολικά 272 νηπιαγωγεία, δημοτικά και
σχολεία ειδικής αγωγής δεν έχουν εκπαιδευτικούς και δεν μπορούν να
λειτουργήσουν.

Στο ακριτικό Καστελόριζο, στην Τέλενδο, στη Χάλκη, στο Αγαθονήσι. Η κατάσταση είναι ίδια σε 37 σχολεία στον νομό Ηρακλείου, 52 σχολεία των Κυκλάδων, 35 της Εύβοιας.

Συνολικά, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου 14.500, δηλαδή πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις για 14.000. Μαζί με τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο συνολικός αριθμός των κενών ξεπερνάει τις 21.000.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Παληγιάννη, αιρετό εκπρόσωπο στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 14.499.

Υπάρχουν 10.796 ελλείψεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, 1.822 σε σχολεία ειδικής αγωγής και 1.881 ελλείψεις στα τμήματα παράλληλης στήριξης.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, μιλώντας στην “Καθημερινή”, τόνισε ότι τα προβλήματα οφείλονται στους μηδενικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια (την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.500 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί μόνο 850, και κανείς την τελευταία διετία) και στον εξαιρετικά κακό σχεδιασμό από τη φετινή, προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Τα δεδομένα αυτά δεν τιμούν την εκπαίδευση. Η παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα», δήλωσε ο κ. Κικινής.

*με πληροφορίες από την “Καθημερινή”

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις