«Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας, απογύμνωσε την ευρωπαϊκή ηγεσία και έφερε στο φως την πραγματική της φύση ….Ο ερχομός μου στην Αθήνα έχει το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι μόνος …Ενωμένες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα κερδίσουμε σε βάθος χρόνου στον αγώνα κατά της λιτότητας».
Τη δήλωση αυτή έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγη ώρα πριν πάρει το αεροπλάνο για την Αθήνα, ο Πιερ Λοράν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος. Θα παραστεί, μαζί με άλλες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.
«Όλοι μαζί, θέλουμε να πούμε σήμερα, ότι η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και για τους ευρωπαϊκούς λαούς» δήλωσε και εξήγησε:
«Μια τέτοια νίκη, θα ενθαρρύνει όλους αυτούς που θέλουν να εμποδίσουν τους λαούς να βγουν από τη λιτότητα. Επιθυμούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει, παρά τις δυσκολίες, τη μάχη κατά της λιτότητας. Η παρουσία μου στην Αθήνα, είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ότι δεν είναι μόνος και ότι σε όλη την Ευρώπη εργαζόμαστε για τη διεύρυνση του μετώπου των δυνάμεων κατά της λιτότητας. Στην Καταλονία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, παντού συνεχίζουμε να οικοδομούμε δυνάμεις που στοχεύουν στην υποστήριξη του ελληνικού λαού για τη συνέχιση του αγώνα του, ώστε να βγει προοδευτικά από τις πολιτικές λιτότητας που του επιβάλλουν».
Στο ερώτημα τι θα είχε να πει στους αναποφάσιστους και κυρίως σε όσους δηλώνουν απογοητευμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, ο Πιερ Λοράν απάντησε:
«Τους λέω ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του δημοψηφίσματος, προκάλεσαν τεράστιες ελπίδες σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και οδυνηρή στιγμή, ο αγώνας όμως πρέπει να συνεχισθεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Ελπίζω ότι η παρουσία μας θα είναι μια ένδειξη κινητοποίησης και ελπίδας για όλους αυτούς που βιώνουν στιγμές αμφιβολίας και τους καταλαβαίνω. Παραμένουμε στο πλευρό του ελληνικού λαού, θα συνεχίσουμε τον αγώνα».
Σχετικά με τις διαιρέσεις και διασπάσεις που βιώνει τελευταία η Αριστερά, ανέφερε: «Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες επέβαλαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο, προκάλεσαν παντού συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, πράγμα φυσιολογικό. Πιστεύω όμως ότι δεν θα πρέπει να μετατρέψουμε αυτές τις συζητήσεις, ή τις διαφωνίες, σε ρήγματα και διασπάσεις. Για τη συνέχιση του αγώνα, έχουμε ανάγκη την ενότητα των αριστερών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά της λιτότητας, και αυτό μέσα από τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία τους. Στην Γαλλία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις με κοινές λίστες για τις περιφερειακές εκλογές (Δεκέμβριο 2015)».
«Μόνο με συνεχή προσπάθεια για την διατήρηση της ενότητας των δυνάμεων κατά της λιτότητας, έχουμε ελπίδα να κερδίσουμε σε βάθος χρόνου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρόσθεσε πως « αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη της 25ης Ιανουαρίου, απογύμνωσε την ευρωπαϊκή ηγεσία και έφερε στο φως την πραγματική της φύση. Παράλληλα έδωσε θάρρος στους ευρωπαϊκούς λαούς για την απελευθέρωσή τους από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
«Ο αγώνας του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο για μας στην Ευρώπη, γιατί μας βοήθησε να διευρύνουμε το μέτωπο του αγώνα. Γι’ αυτό και μεταβαίνω σήμερα στην Αθήνα» κατέληξε ο Πιερ Λοράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ