Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στους Δήμους της Αττικής.
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογράμμισε την «αναγκαιότητα συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών για την προάσπιση της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών» στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, με τον οποίο επικοινώνησε νωρίς το πρωί κατά την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων.
Στο μεταξύ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας παρεμβαίνει όπου απαιτείται, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κατά τόπους συμβάντων.
«Το σύστημα μας άντεξε, είχαμε μεριμνήσει έγκαιρα για αυτό με τα έργα υποδομής όπως το καθάρισμα όλων των ρεμάτων και των φρεατίων» επισημαίνει η υπεύθυνη της υπηρεσίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα, διαβεβαιώνοντας το ΑΠΕ- ΜΠΕ για την κατάσταση ετοιμότητας στην όποια βρισκόταν όλη η Περιφέρεια από τα μεσάνυχτα μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού, από την ΕΜΥ/ΕΜΚ.
Η κ Τσούπρα τόνισε ότι η κακοκαιρία έπληξε κυκλικά την Αττική με την μεγαλύτερη ένταση να εκδηλώνεται στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Πρόσθεσε, δε, ότι η Περιφέρεια είναι σε συνεχή εγρήγορση και σε άμεση συνεργασία με τους 66 Δήμους του λεκανοπέδιου των οποίων τα συνεργεία ενισχύει με μηχανήματα και προσωπικό. Τέτοια μηχανήματα έχουν αποσταλεί στην Χαλυβουργική, στην Παλλήνη, στο Κορωπί.
Περιφέρειες
Για την κακοκαιρία στον Αργοσαρωνικό ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος βεβαίωσε ότι ήταν ιδιαίτερα έντονη. Εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί με ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση. Στην Αίγινα, την Τροιζήνα και την Σαλαμίνα προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, ροδιές κ.α.).
Αναφορικά με την νεκρή γυναίκα η οποία ανευρέθη το πρωί επί του οδοστρώματος στην θέση Κακιά Βίγλα στην Σαλαμίνα, με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ως αιτία θανάτου κεραυνό ή τροχαίο, ο αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις Αρχές και το Κέντρο Υγείας του νησιού προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που μάλλον θα ανακοινωθούν μετά την νεκροτομή.
Από την πλευρά της Ανατολικής Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου δεν εξέφρασε ανησυχία λόγω της έγκαιρης φροντίδας σε ό,τι αφορά τα ρέματα και τα φρεάτια.
Παρόμοια ήταν και η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη. Το μόνο πρόβλημα που παρατηρήθηκε αφορούσε στην απάντληση υδάτων από ορισμένα σπίτια, όπως τον διαβεβαίωσε λίγο νωρίτερα ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Υπογράμμισε ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσημη και αντιμετωπίσιμη και ότι υπάρχει ανοιχτή εργολαβία με πρόγραμμα και επίβλεψη για τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων.
Αντιπλημμυρική προστασία Πειραιά
Η αποτελεσματική προστασία της ενότητας Πειραιά από πλημμυρικά φαινόμενα υπογραμμίζει ο κ Γαβρίλης θα επιτευχθεί με παρεμβάσεις έργων σε 10 σημεία με χρόνια προβλήματα, τα οποία δρομολόγησε η Περιφέρεια Αττικής και χρηματοδοτεί με 3.110.000 ευρω από ιδίους πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσε ότι ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης από φερτά υλικά και βλάστηση σε πέντε ρέματα (Αγ. Αντωνίου, στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Ντ. Καραμπίνη, Καμινίων, Προφήτη Ηλία και Χοάνη Κ. Παλαμά, όλα εντός του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη) και εκκρεμεί ο καθαρισμός άλλων δύο ρεμάτων στη Δραπετσώνα και στον Κορυδαλλό, αντίστοιχα.
Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης όπως το δίκτυο όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των οδών Χαλκίδος και Βαλαωρίτου στο Δήμο Πειραιά, το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων Κερατσινίου- Δραπετσώνας και αποχέτευσης όμβριων υδάτων Περάματος.
Επίσης, έχουν προγραμματιστεί νέα έργα όπως βασικοί συλλεκτήρες αποχέτευσης όμβριων περιοχής Κερατσινίου, βασικοί συλλεκτήρες αποχέτευσης όμβριων περιοχής Νίκαιας, μια σειρά αναγκαίων έργων (μετακίνησης δικτύων, αρχαιολογικές εργασίες κ.α.) για την κατασκευή του βασικού συλλεκτήρα όμβριων Αγ. Ιωάννη Ρέντη και πύκνωση φρεατίων υδροσυλλογής δικτύου αποχέτευσης όμβριων Δήμου Πειραιά.
Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις