Ασθενείς με καλοήθη πόνο οδηγούνται σε εξάρτηση από οπιοειδή, φτάνοντας σε σημείο να τα αναζητούν στη μαύρη αγορά όταν, πλέον, δεν μπορούν να τα προμηθευτούν νόμιμα. Αυτό οφείλεται στο ότι γιατροί που δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση του πόνου, (ο οποίος όταν είναι χρόνιος είναι πλέον νόσος και όχι σύμπτωμα) χορηγούν ελαφρά τη καρδία οπιοειδή.
Στοχεύοντας στην καλύτερη θεραπεία του πόνου μέσω της ενημέρωση των γιατρών αλλά και στη διευκόλυνση της κλινικής έρευνας, η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής ασθενών που πάσχουν από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.
“Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 52χρονης με δρεπανοκυτταρική αναιμία, η οποία οδηγήθηκε σε εξάρτηση από την πεθαδίνη, την οποία προμηθεύεται πλέον από τη μαύρη αγορά. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που οι ασθενείς είναι εξαρτημένοι και το κρύβουν από την οικογένειά τους” ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, η αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Σιαφάκα.
Παράλληλα τόνισε ότι στους Οργανισμούς των νοσοκομείων της χώρας δεν προβλέπεται η λειτουργία Κέντρων Πόνου, ενώ τα υπάρχοντα δεν είναι θεσμοθετημένα και λειτουργούν χάρη στη συνδρομή των αναισθησιολόγων.
“Όλα τα αναλγητικά δεν είναι κατάλληλα για κάθε περίπτωση, κάθε πόνος έχει και το φάρμακό του. Τα αναλγητικά χορηγούνται ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν γιατροί που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον νευροπαθητικό πόνο και αυξάνουν τα οπιοειδή, ενώ ο πόνος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με χορήγηση πρεγκαμπαλίνης. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο χρειάζονται συγκεκριμένο φάρμακο και όχι αύξηση των οπιοειδών” ανάφερε η πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, Αθηνά Βαδαλούκα.
Μητρώο ασθενών με νευροπαθητικό πόνο
Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός ηλεκτρονικού αρχείου καταγραφής ασθενών με νευροπαθητικό πόνο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δυναμικό, διαδραστικό και εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη θεραπεία του χρόνιου πόνου.
Στην παρούσα χρονική περίοδο έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του λογισμικού, η πιλοτική φάση αξιολόγησης και το σύστημα πλέον είναι έτοιμο προς χρήση από τα μέλη της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
Το μητρώο αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συντονισμένης καταγραφής περιστατικών που γίνεται στην χώρα μας, με στόχο να αποκτηθεί μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τον νευροπαθητικό πόνο, αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής του, στην Ελλάδα.
Αρχικά θα υπάρξει συνεργασία με δέκα Κέντρα Πόνου και η διαδικασία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός δικτύου, που θα παρέχει στοιχεία για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών και θα βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη θεραπεία τους, αλλά θα διευκολύνει και την κλινική έρευνα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις