Οι θέσεις των κομμάτων επί των προγραμματικών

Οι θέσεις των κομμάτων επί των προγραμματικών
Συνεχίζεται η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μετά την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού. Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Πάνος Καμμένος

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στη ιστορία ως η κυβέρνηση που άλλαξε τη μεταπολίτευση» και ανακοίνωσε ότι μελετάται ειδικό μισθολόγιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η ισχύς των οποίων κατοχυρώνεται από την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού τους. Είπε, ακόμη, ότι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει θα είναι η απόδοση του επιδόματος παραμεθορίου, με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που έχει ήδη εκτελεστεί κατά μεγάλο μέρος. 

Νίκος Παρασκευόπουλος

Η πρόσφατη νομοθεσία για την αποσυμφόρηση των φυλακών καινοτόμησε μόνο όσον αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε πως θα ρυθμιστούν νομοθετικά ορισμένα θέματα κράτους δικαίου και ισονομίας, όπως «η νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων».

Παύλος Πολάκης

Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, στο άμεσο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος καθόρισε και τους στόχους του κυβερνητικού έργου στο απώτερο μέλλον.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για την ανάγκη ”αιμοδότησης” του συστήματος Υγείας από προσωπικό, ανακοινώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.990 νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού και προαναγγέλλοντας:

- Την πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών 600 θέσεων γιατρών, στο τέλος του χρόνου

- Την ολοκλήρωση, εντός των ημερών, της πρόσληψης 500 επικουρικών γιατρών -επιπλέον των ήδη υπηρετούντων επικουρικών γιατρών-, αλλά και

- Προώθηση πολιτικής λύσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, του θέματος των επικουρικών γιατρών και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συμπληρώνουν δύο χρόνια θητείας στο σύστημα.

Δείτε ζωντανάΑνδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), αφού είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «λύσεις εξ εφόδου» και ο ελληνικός λαός τις προτίμησε, προσφέροντας αυτό που ήθελε στον κ. Τσίπρα (να έχει μεγάλη πλειοψηφία, να μπουν στη Βουλή οι ΑΝΕΛ και να μην μπει η εσωκομματική του αντιπολίτευση), κάλεσε τον πρωθυπουργό τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και «προειδοποίησε» πως ο λαός θα ζητήσει ευθύνη.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε πως τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ για να πει ότι επιδόθηκε σε «ένα παιχνίδι εξουσίας για αδέξιους χειριστές της πολύ προβληματικής δημόσιας διοίκησης» και εκτίμησε ότι αν είχαν γίνει επί των ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τόσες αδυναμίες και τόσα λάθη «θα μας είχατε κρεμάσει». 

Νίκος Καραθανασόπουλος

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος της αντιλαϊκής επίθεσης, ποιος είναι ο χαρακτήρας της επίθεσης αυτής, και τόνισε ότι στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία και η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

«Αυτή η ανάγκη απαιτεί ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και ως προϋπόθεση την δημιουργία νέων τομέων για να μπορεί να επεκτείνει την δράση του στο συσσωρευμένο κεφάλαιο. Γι’ αυτό το λόγο κι έχουμε την λογική της απελευθέρωσης των αγορών, την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τις ιδιωτικοποίηση», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Σπύρος Λυκούδης

Ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, αφού σημείωσε πως μπαίνει κανείς στον πειρασμό να αγνοήσει τελείως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πλην εκείνων που αφορούν στην εφαρμογή των υποχρεώσεων του τρίτου Μνημονίου του κ. Τσίπρα, αιτιολόγησε πως δεν έχουν καμία σημασία όλες αυτές οι γενικολογίες που ακούστηκαν περί παράλληλων προγραμμάτων και ισοδύναμων, «όταν κατέρρευσε πλήρως η αξιοπιστία της κυβέρνησης του νεποτισμού, της καθεστωτικής συμπεριφοράς, της ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής και της εξυπηρέτησης των συντεχνιακών συμφερόντων».

Ακόμη, ο εισηγητής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καν δεν αρθρώνει τίμιο πολιτικό διάλογο, αφού αποσιωπά το γεγονός ότι τη χώρα την έσωσε η αντιπολίτευση κι όχι η ίδια, όπως τουλάχιστον διατείνεται.

Μάριος Γεωργιάδης

Κατά την πρώτη του ομιλία του από την Ολομέλεια, ως ο εισηγητής του νεοεισερχόμενου στη Βουλή κόμματος της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης είπε πως η είσοδος του κόμματός του στη Βουλή αποτελεί και δικαίωση καθαρών θέσεων και αρχών του Κέντρου που είχαν εξοβελιστεί από την δημόσια ζωή.

Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να ασκήσει στείρα αντιπολίτευση, κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επιδεικνύοντας γενναιότητα, κάτι που -όπως εκτίμησε- είναι δύσκολο, αφού καλείται η ίδια να πιστέψει αυτά που υπέγραψε και τώρα καλείται να επιβάλλει.

Γιάννης Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός, από την Χρυσή Αυγή, αφού επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «τρέχει στον Λευκό Οίκο για να περάσει τα μέτρα του Μνημονίου σε βάρος του λαού μας», είπε πως το κόμμα του θα υπερασπιστεί τα δίκαια του λαού με οποιοδήποτε κόστος.

Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το εξάμηνο της πρώτης της διακυβέρνησης δεν είπε ποτέ στον λαό πού πήγε το δημόσιο χρήμα που «εξαφανίστηκε» όλα τα προηγούμενα χρόνια.