«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη γερμανίδα καγκελάριο, ενώ ηχηρό μήνυμα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, έστειλε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας το πρωί στον Alpha.

Σημειώνεται πως ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

Μήνυμα Παυλόπουλου

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Επισήμανε, επίσης – σε τελετή παρασημοφόρησης του λουξεμβούργιου ΥΠΕΞ – πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προεδρία της ΕΕ από το Λουξεμβούργο, «καθόρισαν και τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη -μέλη και τα γειτονικά κράτη συνεργάζονται, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Δηλαδή, με τρόπο ο οποίος σέβεται τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄αυτά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις