«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται με ρυθμούς χελώνας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίες ταχύτητες, δήλωσε, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από την αρχή της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του διαμερισμού της ευθύνης.

Υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά από τον περασμένο Μάρτιο είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Όπως είπε, αναγνωρίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες υποδοχής και με υλικοτεχνική υποδομή αλλά και οικονομική βοήθεια προκειμένου να στηθούν κέντρα υποδοχής και να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Ωστόσο, τόνισε, για την Ελλάδα κρίσιμο θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας και να δημιουργηθούν εκεί τα λεγόμενα «hotspots» και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται από την Τουρκία.

«Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το τεράστιο κόστος που αφορά την πιθανότητα απωλειών ζωών στο Αιγαίο από πρόσφυγες που μπαίνουν στις βάρκες των διακινητών και διακινδυνεύουν τη ζωή τους», ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ειλικρινή συμφωνία με Τουρκία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε τη σταθερή της θέση ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να γίνει με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

«Η ενταξιακή διαδικασία έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές και οι όροι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο», δήλωσε.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/10/16/tsiprasgiounker16101515151.jpg

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ροές μεταναστών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, και αυτή ήταν η κοινή θέση όλων των μελών του Συμβουλίου.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταίρους για το τεράστιο κόστος φροντίδας των μεταναστών.

Στο ζήτημα αυτό, είπε, βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πως για τις χώρες υποδοχής που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση οικονομική για να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν.

450 εκατομμύρια ζήτησε ο Τσίπρας

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/10/16/tsipras1610151515512.jpgΣύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε 450 εκ. ευρώ από την ΕΕ σε πρώτη φάση για την βοήθεια και τα έξοδα σίτισης και φροντίδας, το κόστος επιφυλακής και τα έργα που θα κάνει το δημόσιο για το προσφυγικό.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έχει αυξήσει τις επίσημες θέσεις υποδοχής από 3.500 σε 23.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έθεσε και αυτός με τη σειρά του θέμα αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ θεωρώντας ότι θα πρέπει πλέον να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των κρατών εισόδου μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμα ότι το 20% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι Αφγανοί και η ΕΕ πρέπει να λάβει μια πολιτική απόφαση για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους από τους οποίους κάποιοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες της Frontex ώστε να συντονίζει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις