Μια καινοτόμα, μη επεμβατική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, την οποία ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του ΑΠΘ, θα διαγωνιστεί μαζί με τις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο.

Αυτό θα συμβεί στον τελικό του καταξιωμένου διεθνούς διαγωνισμού “Falling Walls“, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

Πρόκειται για τη μέθοδο φασματοσκοπίας σύνθετης αντίστασης, η οποία, σε αντίθεση με τη μέθοδο υπερήχου που εφαρμόζεται ως τώρα, δεν απαιτεί ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε ακριβό και ογκώδη εξοπλισμό για την εφαρμογή της.

Αντίθετα, το κόστος και το μέγεθος της συσκευής που θα αναπτυχθεί στο μέλλον αναμένεται να είναι τέτοιο ώστε να μπορεί ο καθένας να την προμηθευτεί για οικιακή χρήση. Η καινοτόμα εφαρμογή της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ έχει ήδη βραβευτεί στον διαγωνισμό “Falling Walls Athens 2015”, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) για τη διάγνωση της Νόσου Αποσυμπίεσης στους αστροναύτες. Η ερευνητική ομάδα διακρίθηκε διεθνώς, πέρυσι, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της ESA “Down to Earth Competition 2014” για την επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από το διάστημα στη γη.

Επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τη μέθοδο είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, ενώ τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των πειραματικών μετρήσεων και την επίβλεψη είχαν οι διδάκτορες Σωτήρης Ευγενίδης (χημικός), Κωνσταντίνος Ζαχαρίας (ηλεκτρολόγος μηχανικός) και Γιώργος Καραγιάννης (ιατρός).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις