Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον άλλοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και πολυετείς καθείρξεις σε δύο ακόμη στελέχη της υπηρεσίας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού “ΕΡΜΗΣ 2”, επί θητείας στο υπουργείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, κήρυξε ενόχους για βαριές κατηγορίες τον Γ. Σμπώκο, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για παράνομες αμοιβές που έλαβε μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο από τα υποβρύχια και τα TORM1, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκο Λεονταρίτη.

Οι τρεις καταδικασθέντες καλούνται να καταβάλουν «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» αποζημίωση στο Δημόσιο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για το σύστημα ΕΡΜΗΣ 2.

Επιπλέον οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης θα πρέπει να καταβάλουν ποσό 500.000 ευρώ έκαστος στο Δημόσιο ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη δραστηριότητα τους ως αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, η οποία έπληξε το κύρος του ελληνικού Δημοσίου.

Το ποσό των 25 εκ. ευρώ που όρισε το δικαστήριο είναι αυτό που προσδιόρισε η Πολιτική Αγωγή ως ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, το οποίο δήλωσε στο δικαστήριο δια των συνηγόρων του πως η προμήθεια του ΕΡΜΗΣ 2 προκάλεσε ζημιά ύψους 8 δισ. δραχμών.

Νωρίτερα, το δικαστήριο επέβαλε ισόβια κάθειρξη στον Σμπώκο στον οποίο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, 25ετή κάθειρξη στον Κάντα, και 20ετή κάθειρξη τον Λεονταρίτη. Στους δύο τελευταίους δόθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής με την επιβολή περιοριστικών όρων. Αντίθετα, απορρίφθηκε ως μη νόμιμο το αίτημα του Γιάννη Σμπώκου που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος άλλος ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει.

Για την προμήθεια του επίμαχου συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού, φέρεται να έχει τελέσει απιστία, κατά το κατηγορητήριο, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αδίκημα ωστόσο που έχει παραγραφεί για τον πρώην υπουργό καθώς δεν ασκήθηκε δίωξη από τη Βουλή.

Ο Α. Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, έχει ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ενώ ο άλλοτε προϊστάμενος του, διευθυντής Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος αρνείται την κατηγορία.


Οι δικαστές με την αναστολή στους Κάντα και Λεονταρίτη, τους επέβαλαν τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα, τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκε 10ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Η σύμβαση για το επίμαχο σύστημα ήταν η πρώτη υπόθεση για την οποία είχε κατηγορηθεί ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας,καθώς είχε βρεθεί σε λογαριασμό του το ποσόν των500.000 ευρώ το οποίο κατά την δικογραφία σχετίζεται με το πρόγραμμα “Ερμής 2”.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Τζ. Βινιεράτου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις