Περί τα 300 κιλά “δίχτυα φαντάσματα” ανασύρθηκαν την Κυριακή από το βυθό του Τολού Αργολίδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” που συντονίζει το MEDASSET, με μία καινοτόμα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα δράση-πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος και πρακτικής της κυκλικής οικονομίας.
 
Η ομάδα δυτών Innerspace Explorers Greece συμπράττοντας εθελοντικά με την MEDASSET, βούτηξαν λίγο μετά τις 11 το πρωί από το λιμάνι του γραφικού Τολού Αργολίδας και ύστερα από 1,5 ώρα κάτω απ΄ το νερό, συνέλεξε δίχτυα από τρία σημεία, σε βάθη από 10 έως 25 μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης οι δύτες κατάφεραν να απελευθερώσουν ψάρια και να εντοπίσουν και άλλα δίχτυα, τα οποία, όπως έγινε γνωστό, θα ανασυρθούν σε προσεχή αποστολή.
 
Μάλιστα η δράση καθίσταται καινοτόμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα δίχτυα που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αλίμου, στο χώρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αλίμου, απ’ όπου και θα μεταφερθούν στη μονάδα ανακύκλωσης της πρωτοβουλίας “Healthy Seas” στη Σλοβενία, αλλά και σε αντίστοιχη μονάδα στη Σμύρνη. 
Εκεί το νάυλον των διχτυών πρόκειται να αποσπαστεί και να διατεθεί προκειμένου να παραχθούν κάλτσες, χαλιά, μαγιώ και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.
 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης MEDASSET Βασίλης Σταμογιάννης, δήλωσε ότι «τα “δίχτυα φαντάσματα” δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα τόσο στην χλωρίδα όσο και στην πανίδα του βυθού, καθώς συνεχίζουν αυτά να ψαρεύουν αδιάκοπα, θανατώνοντας άσκοπα πολλά είδη ζώων και επιδρώντας αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Μάλιστα, όπως είπε, «λόγω του ότι είναι κατασκευασμένα από νάυλον, δε λιώνουν στο βυθό, ρυπαίνοντάς τον ανεπανόρθωτα», προσθέτοντας ότι «το φαινόμενο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη έκταση στις ελληνικές θάλασσες αλλά και γενικότερα στο βυθό της Μεσογείου».
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σταμογιάννης, «η καινοτόμος για τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία “Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία και ένα μοναδικό μέσο για την κατανόηση του ζητήματος των “διχτυών φαντασμάτων” και των συνεπειών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα», ενώ έκανε λόγο για πολύ θερμή και ενθαρρυντική ανταπόκριση εκ΄ μέρους της κοινότητας των αλιέων, και για την πρόθεση της οργάνωσης να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δράσεις της, όπως ανέφερε. Αντίστοιχες δράσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Μικρολίμανο, στο Πέραμα, στον ‘Αλιμο, αλλά και στην Κέρκυρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις