Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του την Τετάρτη, στην εκδήλωση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσίασης της μεταπτυχιακής εργασίας του Παναγιώτη Μαυραντώνη, Χημικού Μηχανικού ΕΜΠ, που αφορά στην μέθοδο που εφαρμόστηκε για τη διάσωση και συντήρηση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, τόνισε ότι η διάσωση και η αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου που, φτάνει σήμερα μέχρι και την ψηφιοποίηση του, «είναι ένας σημαντικός σταθμός της πολυσήμαντης πορείας του ΚΚΕ. Εξελίχθηκε σε πραγματικό άθλο. Είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, εικοσιένα χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα της 21ης Οκτωβρίου 1994, που έπληξε την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, τις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη» και του «902» και με ιδιαίτερη σφοδρότητα το αρχείο του κόμματος.
«Τη μάχη για τη διάσωση του αρχείου, για την αποκατάσταση των ζημιών, την κερδίσαμε χάρη στην αμέριστη βοήθεια, πρακτική, υλική, προσωπική, συλλογική, οικονομική, επιστημονική, τεχνική, εκατοντάδων χιλιάδων, όχι μόνο μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και ανθρώπων, από όλο το πολιτικό φάσμα, ανεξαρτήτως κόμματος, από πανεπιστήμια, ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, συλλόγους ΕΒΕ, αγροτών, φοιτητών-σπουδαστών, από τη Βουλή, την Εκκλησία, το Ευρωκοινοβούλιο, δήμους και περιφέρειες, από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας
Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως «όλη η διαδικασία διάσωσης του Αρχείου απέδειξε τη δύναμη του συνειδητοποιημένου ανθρώπου, της συλλογικότητας στην υπερνίκηση αντικειμενικών δυσκολιών, όταν ο στόχος αντλεί το ρεαλισμό του από τις νομοτέλειες της κοινωνικής προόδου».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι κάθε σελίδα που σώθηκε και σώζεται, ψηφιοποιείται, ενώ σε ό,τι αφορά την πολιτική σημασία του Αρχείου, πέραν της προφανούς, επισήμανε πως η σωτηρία των στοιχείων του παρελθόντος είναι ταυτόχρονα βήμα για το μέλλον, για το συνειδητό σχεδιασμό του εργατικού και λαϊκού αγώνα, για να έλθει πιο κοντά η δυνατότητα να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία, αφού γίνουμε πιο ικανοί, μελετώντας την πείρα του παρελθόντος.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διάσωση και ψηφιοποίηση του Αρχείου θα ολοκληρωθεί, ώστε να καταστεί η αξιοποίησή του στην επιστημονική μελέτη και έρευνα πτυχών της ελληνικής Ιστορίας και πραγματικότητας.
«Για να βρουν την επιστημονική απάντηση που τους αρμόζει και μέσα από τις σελίδες του, οι διάφοροι παραχαράκτες της Ιστορίας, οι αρνητές της ιστορικής αλήθειας. Όλοι όσοι θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία με τη διαστρέβλωση, με την ανιστόρητη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο συγχωροχάρτι στα εγκληματικά ναζιστικά τέρατα της Ιστορίας που πατάνε πάνω σε αυτά για να ξανασηκώσουν κεφάλι στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς «για τη σωτηρία αρχείων (ακόμη και κρατικών) που σήμερα αργοπεθαίνουν, χάνεται έτσι πολύτιμη πολιτιστική αρχειακή κληρονομιά, με πολλά και ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα».
Τέλος, όπως ανέφερε, ήδη ένα σημαντικό μέρος του Αρχείου αποτελούμενο από χιλιάδες ντοκουμέντα, βρίσκονται στο Ίδρυμα «Χαρίλαος Φλωράκης», που το επισκέπτονται καθημερινά κατά μόνας, είτε οργανωμένα γκρουπ, για μελέτη, ενώ αναφέρθηκε και στις δεκάδες εκδόσεων και μελετών που έχουν δημοσιευθεί, αλλά και στους ιστορικούς και ερευνητές που έχουν ζητήσει βοήθεια ενώ όλοι έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του ΚΚΕ.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις