Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου για τα ΜΜΕ, είπε ο κ. Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ. «Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα και με πνεύμα συνεννόησης να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε ο υπουργός. Για τα μέλη του ΕΣΡ ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι η όποια αντικατάστασή τους, εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εδώ ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης νέων μελών της Αρχής, υποστήριξε ο κ. Παππάς.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αφορούν: την εξαίρεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης (Α’87), για την παροχή υπηρεσιών τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

Με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Επικρατείας και μετά από γνώμη της ΕΕΤΤ παρέχεται στις ανωτέρω επιχειρήσεις το δικαίωμα εκπομπής προγράμματος με ίδια μέσα.

Στην παράγραφο 6 του 5ου άρθρου το ΕΣΡ δύναται να απευθύνεται σε εταιρείες Ορκωτών Λογιστών διεθνώς αναγνωρισμένες για τη διακρίβωση στοιχείων υποψήφιων για παροχή αδειών.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής: Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων, το ΕΣΡ δύναται να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.

Στο άρθρο 14 προστίθεται νέα παράγραφος υπ’αριθμόν 9 ως εξής: Οι πάροχοι περιεχομένου υπόκεινται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 3 του π.δ. 310/1996 (Α’2014).

Παρατείνεται για την ΕΡΤ Α.Ε. η υποβολή των απαιτούμενων για την έκδοση της άδειας δικαιολογητικών, που η έκδοσή τους εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες έως την 31/12/2016.

Στο άρθρο 19 προστίθεται η φράση «μετά από αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕΤΤ» στην απόφαση του υπουργού Υποδομών. Η υπηρεσία σε θέση προϊσταμένου Γραφείου Τύπου αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και συνεκτιμάται για την ανάληψη θέσης ευθύνης στην κεντρική υπηρεσία και προαγωγές.

Αντιπαράθεση για το άρθρο 55

Σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία, η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.

Είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες από την Αντιπολίτευση επί της αρχικής διατύπωσης η οποία προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησαν την απόσυρσή της σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς όπως υποστήριξαν, όπως είναι διατυπωμένη, εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεση μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά τη διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις