Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής έγινε το βράδυ του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ έπειτα από την ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων που, έγινε μετά από αίτημα της ΝΔ. Προηγήθηκε συζήτηση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Οι τοποθετήσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58) του νομοσχεδίου.

Η ονομαστική ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για τις 19:00, όμως η διαδικασία ξεκίνησε με μιάμιση σχεδόν καθυστέρηση, εξαιτίας σκληρής αντιπαράθεσης για τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο κ. Παππάς για το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με την αλλαγή αυτή για όσες ανεξάρτητες αρχές δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη.

Η ρύθμιση αυτή σημαίνει ουσιαστικά στο «ξήλωμα» των μελών του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά παραμένουν στην θέση τους μετά από παράτασή της.

Ωστόσο, η διατύπωση περί «υπηρετούντων μελών» προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είναι σαφές πως αφορά μόνον τα μέλη της Αρχής των οποίων η θητεία έχει λήξει, αλλά και τους υπόλοιπους.

Το θέμα αποσαφηνίστηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς δέχθηκε αναδιατύπωση της διάταξης.

Φ. Γεννηματά

«Ανικανότητα» να δημιουργήσει μια θετική προοπτική για το λαό και προσπάθεια να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά την απελπισία και την μιζέρια, καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. (διαβάστε αναλυτικά)


Στ. Θεοδωράκης

«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να στηρίξουμε τη χώρα και όχι ένα νέο καθεστώς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί με αυτόν τον νόμο τον ρόλο του τροχονόμου της διαπλοκής. Είναι κατάντια για την χώρα να αποκτά υπουργό καναλάρχη». (διαβάστε σχετικά)

Βασ. Λεβέντης

«Ο νόμος είναι διάτρητος εκτός και αν ο υπουργός θέλει να μην εφαρμοστεί και να πάρει αναβολή το χάος υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. (διαβάστε)

Βαρύ κατηγορώ Καμμένου

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι κανάλια σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων επηρέασαν την κοινή γνώμη και “μαγείρευαν”, όπως είπε, τα αποτελέσματα.

Επίσης, κατηγόρησε για εκβιασμό τον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο. (διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις