Δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της κοινής υπουργικής απόφασης για «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η ισχύς της συγκεκριμένης απόφασης λήγει στις 31 Οκτωβρίου και, βάσει αυτής, δεκάδες κρατούμενοι κατάφεραν τους τελευταίους μήνες να αποφυλακιστούν χωρίς να έχουν καταβάλει τη στιγμή της αποφυλάκισής τους, τα χρήματα που απαιτούνταν είτε για την καταβολή της εγγυοδοσίας που τους είχε επιβληθεί ως όρος για να βρεθούν εκτός φυλακών είτε για την εξαγορά της ποινής τους, αν επρόκειτο για καταδικασθέντες.
Και αυτό διότι, βάσει της απόφασης, είχαν το χρονικό περιθώριο να συγκεντρώσουν τα χρήματα και να τα καταθέσουν μετά την αποφυλάκισή τους και συγκεκριμένα μέχρι πέντε ημέρες μετά τη λήξη ισχύος της υπουργικής απόφασης.
Τώρα, με την μη παράταση της ισχύος της υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, «ξεμπλοκάρουν» και οι αναγκαστικές εκτελέσεις όπως επίσης και η καταβολή των δικαστικών παραβόλων, πράξεις οι οποίες επίσης είχαν «παγώσει». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ως εξής:
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώνει ότι δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21−7−2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης “Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών” (Β΄ 1525), η οποία έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 με την υπ’ αριθμ. 57384/31−8−2015 όμοια (Β΄ 1867) και στη συνέχεια μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 με την υπ΄ αρ. 70905/29.9.2015 όμοια (Β’ 2110)».
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις