Για ηρωισμό των Ελλήνων λιμενικών κάνει λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θόδωρος Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες διέσωσαν από τα κύματα του Αιγαίου πάνω από 75.000 μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να φθάσουν σε ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, ανέφερε:
“Το λιμενικό Σώμα έχει διασώσει όλους αυτούς τους μήνες πάνω από 75.000 ανθρώπους, χωρίς ούτε μια απώλεια ζωής στη διαδικασία διάσωσης. Χάνουμε ανθρώπους στα ναυάγια. Μέρα νύχτα χωρίς σταματημό, με οποιεσδήποτε συνθήκες και με όχι τα καλύτερα μέσα, η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Και τα πλωτά μέσα υφίστανται βλάβες και το προσωπικό που υπηρετεί στα νησιά ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος που έπρεπε να είναι. Έχουμε κενά. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι αυτοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους αγόγγυστα και μάλιστα με ηρωισμό”.

Ο υπουργός χαρακτήρισε θαυμαστό τον τρόπο στη διαδικασία της διάσωσης, υπογραμμίζοντας πως γίνεται σύμφωνα με όσα επιβάλλουν ο ελληνικός πολιτισμός, ο ανθρωπισμός, οι διεθνείς συνθήκες και οι νόμοι του ελληνικού κράτους.

Αποδίδει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο γεγονός ότι τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα των διακινητών για τη μεταφορά των μεταναστών είναι πολύ παλιά -σαπιοκάραβα όπως λέει χαρακτηριστικά- χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ επισημαίνει ότι πολλές φορές αποπλέουν από τα παράλια της Τουρκίας ακόμα και με 7 Μποφόρ, στοιβάζοντας 80 και 100 ανθρώπους σε βάρκες που χωρούν το πολύ 20 άτομα.

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν αντιδράσεις από κατοίκους περιοχών
, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά μετανάστες και πρόσφυγες, ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι πέρα από το διαχειριστικό, το οικονομικό και τα ζητήματα συντονισμού, στελέχωσης και υποδομών, το σημαντικότερο όλων είναι “η συνέργεια και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών”.

“Όπου υπάρχει αυτή η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, αρχών, της κοινωνίας και αλληλέγγυων οργανώσεων, εκεί τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα” τόνισε

Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ακόμη ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό ήταν δεδομένο από τη στιγμή που τα 3,5 εκατομμύρια περίπου προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμούς στην Τουρκία απογοητεύτηκαν και έχασαν κάθε προσδοκία επιστροφής στις χώρες προέλευσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις