Ένα μαγευτικό θέαμα απόλαυσαν το απόγευμα της Τρίτης όσοι έστρεψαν τα μάτια τους ψηλά. Ο ελληνικός ουρανός βάφτηκε με ροζ χρώμα και έκανε χιλιάδες φωτογραφικές μηχανές και τηλέφωνα να πάρουν φωτιά. Το φαινόμενο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οφείλεται σε γεωμαγνητική καταιγίδα.

Όπως λέει ο κοσμολόγος και πρώην διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, σχετίζεται με την εμφάνιση του Σέλας σε αρκετά νοτιότερες περιοχές απ’ ότι συνήθως.

Βέβαια, όπως τονίζει στα ΝΕΑ ο κ. Δ. Σιμόπουλος, η αστροφυσική δεν ασχολείται με τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα, την περιοχή δηλαδή που δημιουργούνται τα σύννεφα και τα διάφορα άλλα καιρικά φαινόμενα μέχρι ύψους 11 χλμ. από τη γήινη επιφάνεια. Σ’ αυτή την περιοχή αρμόδια είναι η μετεωρολογία. Μία εκτίμηση πάντως είναι ότι ίσως τα όμορφα ηλιοβασιλέματα να οφείλονται στην συγκεκριμένη έξαρση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας.

Η ηλιακή κηλίδα από την οποία ξεπήδησε η γεωμαγνητική καταιγίδα, εκτείνονταν σε μήκος 175.000 χλμ., λέει ο κ. Δ. Σιμόπουλος. Ως γνωστόν οι ηλιακές κηλίδες είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες αφού η παρουσία τους επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας.

Ο κ. Ξενοφών Μουσσάς, ομότιμος καθηγητής Φυσικής ∆ιαστήµατος στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, λέει ότι «οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον Ήλιο όπου δηµιουργούνται έντονα µαγνητικά πεδία. Εκεί συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το µαγνητικό πεδίο του Ήλιου δεν µπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δηµιουργούνται εκρήξεις».

Από τέτοιες εκρήξεις – εκλάμψεις, προσθέτει ο κ. Ξ. Μουσσάς, εκτοξεύεται στεµµατικό υλικό, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστηµική γειτονιά µας και φυσικά προς τη Γη. Το υλικό αυτό ξεχύνεται από τον Ηλιο προς τη Γη µε ταχύτητα από 400 χλµ. το δευτερόλεπτο µέχρι και 800 ή 900 χλµ. το δευτερόλεπτο.

*με πληροφορίες από “TA NEA”