Μια δικαστίνα προήδρευσε σε δίκη φορώντας ισλαμική μαντίλα, κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας δεδομένου του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Η δικαστίνα, το όνομα της οποίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα, προήδρευσε σε μια αστική δίκη σε ένα πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης ενώ φορούσε μια σκουρόχρωμη ισλαμική μαντίλα, σύμφωνα με μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με ένα κινητό τηλέφωνο και δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το όργανο το οποίο ελέγχει τους δικαστές στην Τουρκία, ήρε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας που είχε επιβληθεί στους δικαστές την παραμονή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία της δικαστίνας από την Κωνσταντινούπολη προκάλεσε διαμάχη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: ορισμένοι χρήστες στο Twitter επισήμαναν ότι η ενέργεια αυτή σηματοδοτεί «την έναρξη της ισχύος του ισλαμικού νόμου».

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση επέτρεψε στις γυναίκες που το επιθυμούν να φοράνε την ισλαμική μαντίλα στα Πανεπιστήμια και την Εθνοσυνέλευση και αυτά τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο τομέα και τα λύκεια παρά τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ.

Η απαγόρευση της μαντίλας παραμένει σε ισχύ στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις