Γροθιά στο στομάχι είναι τα στοιχεία για τα Ελληνόπουλα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τους μαθητές που βιώνουν συνθήκες πείνας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Prolepsis, κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 το 53% των παιδιών βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.


Επιπλέον, στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

Αποκαλυπτικά της κατάστασης που ζει η μέση ελληνική οικογένεια στην Ελλάδα της κρίσης, είναι τα όσα λέει στην “Εφημερίδα των Συντακτών” η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής,
Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Οι επιπτώσεις είναι τραγικές -σύμφωνα με τους δασκάλους- καθώς το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

Κινητοποίηση

Πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, διοργανώνουν κινητοποίηση την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29) για το ζήτημα της φτωχοποίησης των μαθητών.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «στην περίοδο που οξύνεται και βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, εντείνονται τα φαινόμενα φτωχοποίησης των μαθητών μας.

Σε αυτές τις συνθήκες, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων μας, διαμορφώθηκε το αίτημα για κρατικό πρόγραμμα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης για όλα τα σχολεία, που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος ούτε ένα παιδί χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Οξύνεται η φτωχοποίηση

Το φαινόμενο της φτωχοποίησης των μαθητών επιδεινώνεται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς οι επιπτώσεις της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθείται στα χρόνια του μνημονίων, αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.


Οι περικοπές που τέμνουν κάθετα όλο το κοινωνικό φάσμα, δεν θα μπορούσαν βεβαίως να αφήσουν ανεπηρέαστο τον τομέα της παιδείας.

Οι ελλείψεις πολλές. Υπολειτουργία του ολοήμερου, προβλήματα με την καθαριότητα και τη φύλαξη, ανυπαρξία δομών.

Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης τον Γενάρη του 2015, οι Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ κατά τη συνάντησή τους με το υπουργείο Παιδείας έθεσαν -μεταξύ άλλων- το ζήτημα της φτωχοποίησης των μαθητών με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ανέφεραν ότι, ιδιαίτερα στον Δήμο Αθηναίων, το φαινόμενο είναι πλέον μετρήσιμο, καθώς την προηγούμενη σχολική χρονιά, που λειτουργούσε ακόμη το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών, 1.400 μαθητές του δήμου, έπειτα από σχετικά αιτήματα των Συλλόγων Διδασκόντων, σιτίζονταν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο.

Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια και η εικόνα έγινε όλο και πιο έντονα προβληματική.

Στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη «δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας».

Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν και πάντως σε κάθε περίπτωση, κάθε μαθητής που πεινάει πρέπει να είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση…

*με πληροφορίες από “Εφημερίδα των Συντακτών”

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις