Μαξίμου: Πολιτική συναίνεση αντί εκλογών-οικουμενικής

Μαξίμου: Πολιτική συναίνεση αντί εκλογών-οικουμενικής
Στροφή στη γραμμή της πολιτικής συναίνεσης στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση στη σκιά της συρρίκνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή αλλά και εν όψει πιο δύσκολων μέτρων που θα κληθεί να περάσει το επόμενο διάστημα με αιχμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή της ανακοίνωσης της συνάντησης Τσίπρα - Παυλόπουλου υπήρξε μια σεναριολογία για ενδεχόμενο εκλογών κάτι όμως που διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές με την Προεδρία της Δημοκρατίας όμως να είναι ενοχλημένη για το σκηνικό που στήθηκε την ώρα που όπως επισημαίνεται είναι αναγαίο να δοθεί μήνυμα στους εταίρους ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

«Τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα», αναφέρουν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Mega.

«Η χώρα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016 πρέπει να προχωρήσει ομαλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές.

"Η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις", τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας την πολιτική σταθερότητα και τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια περί "οικουμενικής κυβέρνησης".

Τα σενάρια αυτά, για την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από "ευσεβείς πόθοι" "συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς".

Τί ζήτησε ο Τσίπρας

Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά οικονομικά και κοινωνικά θέματα και ζήτησε από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές και πρόσθεσε: «Γιατί στις δύσκολες στιγμές εμφανίζεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου, που ακριβώς είναι να επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση στα μεγάλα θέματα, στα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουμε διαφορές».

Όπως ωστόσο διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση ζητάει κοινοβουλευτική και πολιτική στήριξη: «Δεν θα μπούμε σε σενάρια οικουμενικής επειδή έφυγε ο κ. Παναγούλης», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάλλου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ανοχή για τους πρόσκαιρους, όπως τους χαρακτήρισε συμβιβασμούς και υπομονή.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν αγώνα μακροχρόνιο «που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό» και πρόσθεσε με νόημα: «Χρειάζεται όμως και επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η αριστερά ένας διάττοντας αστέρας».

Διαβάστε: "Πρόσκαιροι συμβιβασμοί για ιστορικά άλματα"

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση προσηλώνεται τώρα στον επόμενο στόχο: την πρώτη αξιολόγηση, με την οποία τονίζει ότι ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη φάση της συμφωνίας και μετά την οποία, όπως σημειώνει, θα αρχίσει να χαλαρώνει η πίεση στην κοινωνία και την οικονομία, καθώς επίσης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.

Τονίζουν δε ότι αυτή η προσπάθεια έχει συγκεκριμένο και άμεσο χρονικό όριο, μετά από το οποίο η πίεση στην κοινωνία και την οικονομία θα αρχίσει να χαλαρώνει. "Προς την κατεύθυνση αυτή", υπογραμμίζουν, "η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή και συνεκτική, προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης".

Προαναγγέλλει ότι παράλληλα θα επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο σε τομείς που δεν συναρτώνται με την συμφωνία, και στο οποίο περιλαμβάνεται και η έναρξη -τις αμέσως επόμενες ημέρες- προγράμματος που αφορά 12.800 θέσεις απασχόλησης (σ.σ. από τον συνολικό σχεδιασμό για 100.000 το επόμενο εξάμηνο).

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες:

  • Θα ξεκινήσει να "τρέχει" το Πρόγραμμα Ρευστότητας και Απασχόλησης που αφορά 12.800 θέσεις απασχόλησης, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για 100.000 θέσεις, το επόμενο εξάμηνο.
  • Παράλληλα, θα κατατεθούν: το νομοσχέδιο για την Έρευνα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου,μεταξύ άλλων,θεσπίζεται η Κάρτα Υγείας για τους ανασφάλιστους.
  • Επίσης, θα ολοκληρωθούν τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων Δραπετσώνας και την απόδοσή τους στους κατοίκους της περιοχής.