Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στην κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατέληξε η μαραθώνια σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, καθώς υπήρξαν έντονες διαφωνίες για το Ασφαλιστικό, αλλά και για το Προσφυγικό και τη Συνταγματική Μεταρρύθμιση.

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που διήρκεσε 6 ώρες, τέθηκαν σειρά θεμάτων και υπήρξαν υψηλοί τόνοι και διαφωνίες. Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία για το Ασφαλιστικό.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις, οι οποίες ήταν αντικρουόμενες και αποδείκνυαν ότι τους χωρίζει άβυσσος.

Ακολούθησε δήλωση του πρωθυπουργού από το Μαξίμου, ο οποίος επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι “δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα”.

Αφού είπε ότι αντιλαμβάνεται πως “η ΝΔ βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες”, τόνισε: “Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα και αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων“.

Και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε ότι υπονομεύεται η διεθνής θέση της χώρας από τη στάση του εκπροσώπου της ΝΔ που τάχθηκε κατά των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης”.

Για το Ασφαλιστικό είπε ότι “είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI, αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο. Τους ζήτησα, τουλάχιστον, να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων. Αρνήθηκαν”.

“Ίσως πιστεύουν ότι έτσι αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης. Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους. Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα διαψευστούν”, επισήμανε.

“Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο – να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις“, σημείωσε.

Για τη συνταγματική μεταρρύθμιση είπε ότι “όλοι, πλην ΝΔ, είπαμε να ανοίξουμε τις διαδικασίες, ακόμα και τον εκλογικό νόμο από αυτή τη Βουλή”.

“Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και της ανάκτησης της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών θα πετύχει”, πρόσθεσε.

Διαβάστε: Το ανακοινωθέν της Προεδρίας για το Συμβούλιο των Αρχηγών
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών


Πάνος Καμμένος

Πρώτος έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. “Συμφωνήσαμε για τα αιτήματα σε σχέση με την ΕΕ, ότι το μεταναστευτικό είναι ένα διεθνές και όχι ελληνικό θέμα”, τόνισε και πρόσθεσε ότι όσον αφορά στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση, “συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως στο θέμα περί ευθύνης υπουργών και στον εκλογικό νόμο”.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, κατήγγειλε τη “συμμαχία Σαμαρά- Βενιζέλου“, που “οδήγησε πάλι τους πρώην εταίρους απέναντι στις θέσεις των άλλων αρχηγών. Προτίμησαν να συνεχίσουν την πολιτική του PSI που στέρησε 14 δισ. από τα ταμεία”.

“ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαχώρισαν τη θέση τους σε κοινό ανακοινωθέν για το Ασφαλιστικό”, είπε, σημειώνοντας -ως προσωπική του θέση- ότι “πρέπει να υπάρχει Εξεταστική Επιτροπή για το PSI και τη διάλυση των Ταμείων”.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι “δεν τέθηκε θέμα για Οικουμενική Κυβέρνηση“.

Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, δήλωσε: Ήρθαμε για να ακούσουμε. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα δικά της αδιέξοδα και αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι ο χώρος που συζητούνται όλα. Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι πρώτιστης προτεραιότητας”.

“Η διαφωνία μας στο προσφυγικό είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν επικοινώνησε με τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αλλά μόνο με τους συνεργάτες του.
Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είπε: “Η χώρα μας έχει ανάγκη τη συνεννόηση, αλλά αυτό απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία. Εμείς δεν διστάσαμε και δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν θα γίνουμε όμως συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για επιτροπές που οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής”.

Για το προσφυγικό, είπε ότι “συζητήθηκε σε βάθος”. Για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι “έχουμε εκφραστεί δημόσια, χρειάζεται τολμηρή αναθεώρηση, η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες και τα κόμματα θα καταθέσουμε τις απόψεις μας”.

Και πρόσθεσε: “Το Ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε σε βάθος, καθόλου επί της ουσίας, για αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρχει κοινή ανακοίνωση. Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να το χειριστεί να το πει. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Συνιστούμε σε όσους επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας, να δουλέψουν για να μην μειωθούν οι συντάξεις”.
Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. “Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα. Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν διαθέτει προτάσεις και τους κατάλληλους ανθρώπους. Μετά από πρόταση μου έγινε δεκτή, πλην ΝΔ, ότι αυτή η Βουλή μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό σύστημα”.

“Συζητήσαμε για το προσφυγικό, επισήμανα τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης, συμφωνήσαμε όμως σε ένα κείμενο για το προσφυγικό, καλώντας την ΕΕ να λάβει μία πρωτοβουλία, ώστε να αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της, να γίνεται η ταυτοποίηση εκεί “, τόνισε.

Και υπογράμμισε: “Τέλος δεν έγινε δεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού για μία επιτροπή για το Ασφαλιστικό. Αυτό θα γίνει στη Βουλή. Ας φέρει η κυβέρνηση την πρόταση της στη Βουλή και θα ακούσει τις προτάσεις μας. Καλούμε να το κάνει το αμέσως προσεχές διάστημα”.

“Μιλήσαμε επί των αρχών και επιγραμματικά για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός δεν μας είπε τις προτάσεις του”, συμπλήρωσε.

“Είναι ξεκάθαρο ότι το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως τρίτος πόλος. Ούτε η Οικουμενική θα ήταν λύση. Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος”, πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

“Είπα σε όλους ότι σας θυμάμαι να διαδηλώνετε εναντίον των προτάσεων Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι και η Αριστερά έχει ευθύνη. Το Ασφαλιστικό θα το λύσει η Βουλή”, επισήμανε.
Βασίλης Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δήλωσε: “Η Ε.Κ. ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν το επιδιώκει αυτό. Η όλη διαδικασία ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε στο προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Πιστεύω ότι ο Τσίπρας ήθελε τη σύσκεψη για να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό και να περάσει με παραχωρήσεις από τους ξένους το ασφαλιστικό. Αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί και δεν θα δεχθούν άλλη υποκρισία και άλλα ψέματα. Ο κ. Τσίπρας σε αυτό το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει”.

Και πρόσθεσε: “Πρότεινα οικουμενική, αν ο Τσίπρας δεν το καταλάβει, κακό του κεφαλιού του. Τα άλλα κόμματα δεν υπήρχαν. Ο Πλακιωτάκης ζήτησε σταθερές κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα ντ’ άλλων”.

“Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν. Εγώ τους άφησα να γράφουν”, τόνισε. “Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό πιο ευρωπαίο από ποτέ”, υπογράμμισε, για να τονίσει: “Για το Ασφαλιστικό μας παρουσίασε λόγια του αέρα ο πρωθυπουργός”.

“Υπάρχει η αίσθηση ότι όποιος είναι αντιμνημονιακός έχει να κερδίσει”, είπε κατηγορώντας τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι κάνουν ψηφοθηρία.


Πληροφορίες για το τι προηγήθηκε

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα των αρχηγών, για να συσκεφθούν με τους συνεργάτες τους, επέστρεψαν στις 17.50 προκειμένου να συνταχθεί κοινό ανακοινωθέν με τις θέσεις των κομμάτων για το Προσφυγικό, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξουν αναφορές και στο Ασφαλιστικό, για τα σημεία που συμφωνούν τα κόμματα, ενδεχομένως και στη μη μείωση των συντάξεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε το “πράσινο φως” για τον εκλογικό νόμο, με την κυβερνητική πρόταση να αφορά σε αναλογικότερο σύστημα (20 αντί για 50 έδρες το μπόνους), με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και μείωση του πλαφόν, από το 3% στο 2%

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος όλα τα ζητήματα, ενώ κατέθεσε την πρόταση για δημιουργία δύο επιτροπών: για το Ασφαλιστικό και το Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το κάθε κόμμα να ορίσει ένα πρόσωπο ως εκπρόσωπό του σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης ήταν αρνητικοί στη συμμετοχή και στις δύο επιτροπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά.

Η πρότασή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος φέρεται να επισήμανε ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Αρνητική φέρεται να ήταν και η απάντηση από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το σημείο ανέβηκαν οι τόνοι, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: “Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις; Αν δεν υπογράψετε αυτό το ανακοινωθέν θα είναι σαν να θέλετε να μειωθούν οι συντάξεις“, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία με τις μειώσεις που επέφεραν τα πρώτα δύο μνημόνια στις συντάξεις από το 2010 μέχρι το 2014.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ήταν αντίθετος με τη συγκρότηση επιτροπής για το Ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα πρότεινε να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση, ότι “πετροβολούν” τον πρωθυπουργό για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ώρα μάλιστα, που, όπως είπε, το Grexit δεν έχει αποφευχθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τους Πλακιωτάκη και Γεννηματά για το θέμα του PSI.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.


Η έναρξη της συνάντησης

Αρχικώς μίλησε ο Πρ. Παυλόπουλος, αναλύοντας τις συνθήκες για το πώς φτάσαμε έως εδώ, καθώς και πώς θα γίνεται μελλοντικά και για ποιο λόγο το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Κατόπιν, πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 13:30 είχε μιλήσει μόνο εκείνος.

Στις 14:30 υπήρξε διάλειμμα για λίγα λεπτά, με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Συνεργάτες των αρχηγών μετέφεραν την πληροφορία ότι στις 15:30 ο πρωθυπουργός προχώρησε στη δευτερολογία του.Οι αφίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο


Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 ακριβώς, έφθασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με διαφορά ολίγων λεπτών ακολούθησαν η Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Πάνος Καμμένος.

Στις 12.10 έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ουδείς προχώρησε σε κάποια δήλωση κατά την προσέλευση του.


Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη δεν προσήλθε ο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ δεν εκλήθη ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.


https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/11/28/livepolitikoiaaarxhgoi2811512.jpg

Η χωροταξία του Συμβουλίου

Στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού κάθισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και ο Πάνος Καμμένος, ενώ απέναντί τους οι κύριοι Πλακιωτάκης, Θεοδωράκης και Λεβέντης.

Το κλίμα ήταν σχετικά παγερό και έλειψαν τα χαμόγελα και οι αβρότητες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.Οι ώρες πτήσεις του Πλακιωτάκη

Εν αναμονή της άφιξης του κ. Παυλόπουλου, ο κ. Τσίπρας είχε σύντομο διάλογο με τον κ. Πλακιωτάκη, ρωτώντας τον για το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο είχε διατελέσει υφυπουργός επί υπουργίας Μεϊμαράκη.

Παρέμβαση έκανε ο κ. Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι ο νυν μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είχε τις περισσότερες ώρες πτήσης που έκανε ποτέ υφυπουργός με F-16.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2015/11/28/proedriko281120153.JPG


Η… καρδάρα με το γάλα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, λίγη ώρα προτού μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε αναρτήσει το παρακάτω σχόλιο στο Facebook:

“Προχωράω προς το Προεδρικό Μέγαρο. Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν ‘βοήθα’, τώρα μου λένε ‘μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε’. Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια ‘η καρδάρα με το γάλα’ χύθηκε γρήγορα και άσκοπα. Και διαψεύστηκαν οι ελπίδες ενός λαού που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να τις πιστέψει!”“Θερμό” επεισόδιο

Μόλις έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας, όπου διεξάγεται η σύσκεψη, υπήρξε ένταση μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον εκπρόσωπο της ΝΔ., βουλευτή Γ. Κουμουτσάκο. Στο επεισόδιο παρενέβη ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ. Διαβάστε αναλυτικά


Ρεπορτάζ της ΕΡΤΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά υπέρ της συναίνεσης, είπε ο Παύλος Χρηστίδης, προσθέτοντας ότι το κόμμα το επιδίωξε αυτό και το 2010.

“Ο,τι πρόβλημα έχει προκύψει στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της 10μηνης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο,τι πρέπει να συζητηθεί, να συζητηθεί στη Βουλή”, πρόσθεσε.


Ένωση Κεντρώων

“Θέλουμε να υπάρξει μία ελάχιστη συνεννόηση”, είπε ο Γιώργος Καρράς, σημειώνοντας: Διαψεύδω τα σενάρια προσχώρησης στην κυβέρνηση.“Όχι” από Μητσοτάκη στις Επιτροπές

Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις