Ένα μοναδικό απόκτημα για την Λάρισα και την Θεσσαλία άνοιξε το Σάββατο το βράδυ επίσημα τις πύλες του παρουσία πλήθος πολιτών. Πρόκειται για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, που σχεδόν 20 χρόνια μετά την θεμελίωση του εγκαινιάστηκε απόψε από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Ο κ. Μπαλτάς σε σύντομο χαιρετισμό, μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, επεσήμανε ότι η Λάρισα έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο της Ελλάδας και είναι ο σιτοβολώνας της χώρας. 
Ο άνθρωπος όμως για να ζήσει, σχολίασε, χρειάζεται όχι μόνο άρτο αλλά και πνεύμα και η Λάρισα έχει ισχυρό πνεύμα και πειστικά επιχειρήματα στη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το Διαχρονικό Μουσείο, υπογράμμισε, έρχεται για να ολοκληρώσει τη σύνδεση του χθες με το σήμερα.
Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολιτιστική αναγέννηση στην Ελλάδα παρά την πολύεπίπεδη κρίση που βιώνει η χώρα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι άξιο αναφοράς πως με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό που έχει το υπουργείο Πολιτισμού, στην ουσία χωρίς λεφτά, παράγεται τόσος πολιτισμός στη χώρα.
Η έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και καταλαμβάνει έκταση 1500 τετραγωνικών μέτρων. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα του αρχαίου πολιτισμού της Θεσσαλίας, που οργανώνονται σε έντεκα ενότητες από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγονται μοναδικά ειδώλια και αγγεία από τους προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας, έργα αρχαίας γλυπτικής και κτερίσματα ταφών, καθώς και ψηφιδωτά δάπεδα, εκκλησιαστικά αντικείμενα και δείγματα κοσμικού βίου από όλη τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Στα υπόγεια του Μουσείου, όπου είναι και τα εργαστήρια, εκτελούνται με λεπτομέρεια και υπομονή όλες οι εργασίες προκειμένου ευρήματα από ανασκαφές να τοποθετηθούν στη μόνιμη έκθεση. Παράλληλα το Μουσείο, διαθέτει και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων εκεί όπου φιλοδοξούν οι υπεύθυνοι του Μουσείου να διοργανώνονται κατά καιρούς εκδηλώσεις.
Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό από αύριο και θα είναι επισκέψιμο Τρίτη έως και Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Πηγή φωτό: thessaliatv.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις