Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση εντοπισμού ενός ελληνικού φορτηγού στην γειτονική Ιταλία το οποίο είχε αναχωρήσει από τη χώρα μας και μετέφερε στρατιωτικό υλικό. Παρόλο που το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό και έχει μεσολαβήσει μια εβδομάδα από το περιστατικό, ουδεμία δήλωση έχει γίνει από επίσημα ελληνικά χείλη.

Ούτε για το υλικό που μετέφερε το όχημα, ούτε όμως κυρίως για τον τρόπο που κατόρθωσε να φύγει από τη χώρα μας χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από την προηγούμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου όταν στο λιμάνι του Μπρίντιζι εντοπίστηκε ένα φορτηγό με ελληνικές πινακίδες να μεταφέρει τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα (drones) που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το όχημα ταξίδευε από τη χώρα μας στην Ιταλία με το Euroferry Εγνατία, ενώ το στρατιωτικό υλικό μεταφερόταν μαζί με άλλο φορτίο καφέ. Όπως παρατήρησαν άνδρες της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και τελωνειακοί, τα δύο εμπορεύματα ήταν φορτωμένα μαζί, ενώ το στρατιωτικό υλικό δεν ήταν συσκευασμένο με τις ειδικές προδιαγραφές που απαιτούνται.

Επιπλέον, από τον έλεγχο των εγγράφων μεταφοράς προέκυψε ότι δεν είχαν τηρηθεί και οι απαραίτητες διαδικασίες μεταφοράς και κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Όσον αφορά στα drones που μεταφέρονταν, πρόκειται για αεροπλάνα που κατευθύνονται από μεγάλη απόσταση και, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο εντοπισμός του φορτίου είναι απόρροια των αυστηρών ελέγχων που διενεργούνται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά και μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που έκανε το Ισλαμικό Χαλιφάτο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη και τέθηκε κάτω από τον έλεγχο των Ιταλικών Αρχών προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις και να διασαφηνίσει τον ακριβή προορισμό του.

Πλέον το μυστήριο καλείται να λύσει η Εισαγγελία του Μπρίντιζι που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Το στρατιωτικό υλικό κατασχέθηκε από την ιταλική Οικονομική Αστυνομία και βρίσκεται στη διάθεση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της γειτονικής χώρας.

Πηγή: Patras Times

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις