Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ1 παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ασφαλής για την κυβερνητική πλειοψηφία, ζήτησε ωστόσο να καλλιεργηθεί στη χώρα κουλτούρα διαλόγου. Είπε ότι η χώρα ξεπέρασε το Grexit και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις αν και η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Στο στούντιο, μαζί με τον Πάνο Χαρίτο, βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι Βούλα Κεχαγιά, Γιώργος Κουβαράς και Βασίλης Σκουρής.


Στην αρχή απαντώντας σχετικά με το δημοσίευμα της Die Welt, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “αυτοί που προσπαθούν να φέρουν από το παράθυρο αυτό που δεν έφεραν από την πόρτα τον περασμένο Ιούλιο, θα διαψευστούν”.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάψευση από τη γερμανική πρεσβεία και πρόσθεσε ότι αυτό απηχεί την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης και παρότι -όπως είπε- “υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι που βάλλουν κατά της Ελλάδας, οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές καθώς η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αλλά έχει περάσει κρίσιμους κάβους”. Δεν υπάρχει πια πάνω στο τραπέζι το Grexit, είπε χαρακτηριστικά.


“Πρέπει να αποκτηθεί κουλτούρα διαλόγου”

Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε οι πολιτικοί αρχηγοί να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας -όπως πχ το προσφυγικό και το ασφαλιστικό – είπε σχολιάζοντας την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει κουλτούρα διαλόγου.

Όταν η Βούλα Κεχαγιά τον ρώτησε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση σε ζητήματα συναίνεσης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ζήτησε από κανέναν να συγκυβερνήσει με την κυβέρνηση αλλά να συζητήσουν και να βρεθεί μία κοινή γραμμή πλεύσης για τα κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα.

Επέρριψε δε ευθύνες στη ΝΔ για το ναυάγιο του διαλόγου στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί ευρύτερης συναίνεσης που ίσως θα έφερνε μία κυβέρνηση συνεργασίας ή μία οικουμενική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι νιώθει ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση 4ετίας, η οποία θα βάλει τις βάσεις για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. «Σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα δεν αρκεί το 35% για να τα αλλάξεις όλα. Θα ήμουν πολύ ευτυχής για τα μεγάλα ζητήματα να υπάρξουν μεγάλες συναινέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Βασίλη Λεβέντη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τον εκτιμά καταρχήν γιατί είναι άνθρωπος για χιούμορ. Ξεκαθάρισε ότι δεν σνομπάρει κανέναν αρχηγό και ξεκαθάρισε ότι έχει τη διάθεση να συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να συζητήσει προτάσεις τους.

«Εμείς δεν συνδιαλεγόμαστε με κανέναν για να λάβουμε στήριξη», είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν είναι ρυθμιστής της πολιτικής ζωής.

Μάλιστα αναφέρθηκε στα 9 σημεία που του έχει καταθέσει τονίζοντας: Δύσκολο να εφαρμοστούν πολλά από αυτά που λέει ο κ. Λεβέντης, αν και επί της αρχής είναι σωστά.

“Θα βάλουμε κανόνες για όλους”

Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την μεγάλη διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ο χρυσός οδηγός για να δίνει ονόματα, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας που πρέπει να βάλει κανόνες για μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.

«Θα πληρώσετε όπως πληρώνουν όλοι οι άλλοι», ήταν το μήνυμα που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε για τα ονόματα που κρύβονται πίσω από την διαπλοκή.

«Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες, και τα πολιτικά κόμματα όπως και όλοι θα πρέπει να τους υπηρετήσουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, φέρνοντας για παράδειγμα το νόμο για τις άδειες των καναλιών καιπρόσθεσε εμφατικά: “Βάζω κανόνες κι έχω την ευθύνη να βάζω κανόνες. Δεν έχω πρόβλημα με τον Κουβαρά, ούτε έχω διάθεση ρεβανσισμού”.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν η αντιπολίτευση δεν προτείνει μέλη για το σχηματισμό νέου ΔΣ του ΕΣΡ και παρακωλύσει τη διαδικασία, η κυβέρνηση θα δεν καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να λύσει το πρόβλημα.

“Η εποχή της πολιτικής αστάθειας έχει τελειώσει”

“Aν είναι να υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι εξαιρετικά ύποπτες διότι δεν μπορείς να κρύβεσαι στις λίστες για να εκλεγείς όταν γνωρίζεις ποια είναι η συμφωνία και μετά να διαφοροποιείσαι εκ των υστέρων. Δεν έχω καμία ανησυχία σε ότι αφορά την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Οι δύο αποχωρήσεις ήταν γνωστές από τη δεύτερη μέρα των εκλογών, είναι άλλες οι αιτίες ας μην τις συζητήσουμε τώρα. Να σας πω ότι τις επιταχύναμε κιόλας” τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

“Δεν θα δώσω σε κανένα τον δικαίωμα να διεκδικήσει να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς που δίνουμε τη μάχη” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε για τα νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή: “Αυτά που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης”.

Σχολιάζοντας ενδεχόμενο του να χαθεί ατύπως η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είπε ότι η εποχή της μεγάλης πολιτικής αστάθειας, έχει τελειώσει. “H αστάθεια δεν βρίσκεται στην κυβερνητική πτέρυγα, βρίσκεται στην άλλη πλευρά”. πρόσθεσε.

Αναφορικά με την διαφοροποίηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως τιμά ιδιαίτερα τη στάση αρχής που κράτησε αλλά όπως είπε δεν θα ήθελε να απαντήσει για την πολιτική ευαισθησία που τον έκανε να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική δράση.

Σε ερώτηση για τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προ μνημόνιου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «ανεβήκαμε ένα βουνό με μεγάλες παγίδες και αποφασίσαμε να αλλάξουμε διαδρομή, συνεχίζοντας την πορεία προς την κορυφή από έναν πιο βατό δρόμο». «Δεν μπορούσαμε να γίνουμε ήρωες για μία βραδιά», σημείωσε λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα μας βγάλουν από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

Αναφορικά με τις κατηγορίες περί φορολέλαπας μίλησε για μία προσπάθεια να διαλυθεί η ψυχολογία του κόσμου μέσω εντυπώσεων – πράγμα που έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία – ενώ ο φετινός προϋπολογισμός ενέχει πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή από τους προηγούμενους. Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης μας έστησαν ενέδρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πιστωτική ασφυξία που οδηγήθηκε η χώρα, στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία.

“Sucess Story” δεν είναι τα πλεονάσματα, αλλά το να έχει ο κόσμος δουλειά είπε.

“Κόκκινη γραμμή το ασφαλιστικό”

Όσον αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι βεβαίως και αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. «Είστε με τους συνταξιούχους ή με τους άνεργους», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε με την κοινωνία η οποία πρέπει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως υπενθύμισε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ήδη 11 περικοπές συντάξεων, για αυτό χρειάζεται μία συνολική μεταρρύθμιση, καθώς αν και έχουν γίνει περικοπές αυτό δεν είχε αντίκρισμα στην οικονομία γιατί μειώθηκε το ΑΕΠ, λόγω ανεργίας, μαύρης εργασία, δημογραφικού, κτλ.

«Η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται τώρα στην ΟΚΕ και θα έλθει και στην Βουλή. Προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, εξασφαλίζει ότι όποιος έχει εργασθεί επί 15 έτη δικαιούται εθνική σύνταξη, ως βάση πάνω στην οποία θα χτισθεί η αναλογική σύνταξη, προβλέπει ενοποίηση ταμείων, ενώ σε ότι αφορά την κάλυψη του 0,4%», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν ισοδύναμα, όπως πχ μία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αρκεί να μην υπάρχει ένα όχι σε όλα από την αντιπολίτευση την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς της. Δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις γιατί από αυτές ζουν και τα παιδιά των συνταξιούχων, υπενθύμισε.

«Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι το νέο ασφαλιστικό δεν θα περιλαμβάνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις;», ερωτήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για να απαντήσει πως ναι. Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν συμφωνήσουν, απάντησε ότι σε πολλά δεν συμφωνούν, αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί μία δυναμική διαδικασία.

Αναφορικά με το ΕΚΑΣ έριξε ευθύνες σε όσους εκ της αντιπολίτευσης διαδήλωναν για το «ναι» και την κατάργηση του επομένως, είπε ότι οι κοινωνικές ομάδες θα το παίρνουν ουσιαστικά με νέα μορφή, δηλαδή εμμέσως μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όσον αφορά τις σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας, τόνισε τη σημασία του νέο Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων καθώς μέσω αυτού δεν θα πάνε τα έσοδα μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Τα κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε μηδέν προστασία. Οι δανειστές ξεκίνησαν από το 16% και φτάσαμε στο 60%. Ακόμα και ο πρόεδρος Ολαντ ήρθε στην Αθήνα και είπε αυτό που δεν έλεγαν οι δικοί μας, ότι πρέπει να προστατευθούν οι πρώτες κατοικίες των αδύναμων.

Οι λεπτομέρειες για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Είναι σύνθετο θέμα, το οποίο απαιτεί και από την κυβέρνηση τεκμηριωμένη θέση.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν τα κέρδη στο εξωτερικό και τις επιχειρήσεις τους στο κόκκινο. Θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως τα distress funds, το παλεύουμε

“Δανειστής και ο Ολάντ και ο Σόιμπλε”

«Οι δανειστές είναι στο καραβάνι ή στα σκυλιά», τον ρώτησε στη συνέχεια ο Γιώργος Κουβαράς προκειμένου να σκιαγραφήσει τη σχέση της κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας. «Δανειστής είναι και ο Ολάντ, δανειστής είναι και ο Σόιμπλε», απάντησε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία αποτελεί όπως είπε όμορο χώρο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αναζητά κανείς συμμαχίες σε μια διαδικασία των 28 στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ το χαρακτήρισε «προσκολλημένο στο να στηρίζει τη Δεξιά». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και έδειξε ως παράδειγμα τις εκλογές που έγιναν στην Πορτογαλία, αλλά και αυτές που θα διεξαχθούν στην Ισπανία. Πάντως, προέβλεψε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν σύντομα.

“Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στο προσφυγικό

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης της λιτότητας με «αιτία» το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι αυτό το ζήτημα αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης κι ότι μία τέτοια «ανταλλαγή» έχει τεθεί επίσημα πρώτα από όλα από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Ευρώπη για το ζήτημα και προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας την επόμενη χρονιά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Για το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, είπε ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις έντονες ροές. Η Ελλάδα έχει κάνει αιτήματα στη Frontex για προσωπικό και διασωστικά μέσα χωρίς όμως να έχει υπάρξει επαρκής ανταπόκριση, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Ως παράδειγμα έδωσε το γεγονός ότι οι δράστες του μακελειού του Παρισίου είχαν ταυτοποιηθεί από την Ελλάδα, εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες από τις οποίες πέρασαν. Τόνισε επίσης ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και αποκτά ιδιαίτερη αξία για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία αναφορικά με το προσφυγικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε αν Ευρώπη αλλά και ελληνικοί κύκλοι ζητούν η χώρα να κάνει επαναπροωθήσεις -όπως κάποτε στο Φαρμακονήσι- και να πνίγει παιδιά στο Αιγαίο. Τόνισε ότι όταν άνθρωποι κινδυνεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων οφείλουμε βάσει των διεθνών κανόνων να τους προσφέρουμε βοήθεια.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις χώρες που κλείνουν τα σύνορα τους μην ακολουθώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το ευρωπαϊκό όραμα έχει προοπτική όταν η Ευρώπη έχει ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο κεφαλαίων αλλά και ανθρώπων. Αν αρχίσουν να χτίζονται τείχη, η Ευρώπη θα καταρρεύσει, είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εκλογές στη Γαλλία…

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα τη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία.

Στο σημείο αυτό η κουβέντα ξαναγύρισε στο ΔΝΤ! Η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, σημείωσε ο πρωθυπουργός και στάθηκε στην αντίφαση: από τη μία ζητούν από εμάς πολύ σκηρές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δε μπορούμε να συμφωνήσουμε, και από την άλλη ζητούν από τους εταίρους προτάσεις για το χρέος στις οποίες και εκείνοι δε μπορούν να συμφωνήσουν.

Ολοκλήρωσε δε λέγοντας ότι μετά την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία και χρηματοδοτικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις