“Έχω εκτεταμένα εγκαύματα από τοξικό υγρό στο πρόσωπο, στον λαιμό, στην κλείδα, στο στέρνο και στο δεξί μπράτσο. Μου ήρθε ρουκέτα ολόκληρη από φαινόλη που τινάχτηκε από το νέο ψεκαστήρι. Δεν θέλανε να δώσουν τα χρήματα για ένα καλό πιεστικό μηχάνημα, αλλά να δώσουν μόνο 60 ευρώ και με αυτά να βγάλουμε τα μάτια μας. Είχα προειδοποιήσει ότι θα έχουμε ζημιές και μου ζεμάτισαν τη μούρη”.

Αυτά λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο (μοναδικός) ταριχευτής σορών στο εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο 58χρονος Οδυσσέας που βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά από εργατικό ατύχημα, που είχε την περασμένη εβδομάδα.

“Η φαινόλη είναι καυστικό οξύ, και μια σταγόνα στο δέρμα αφήνει σημάδι. Έχω πολλά στο σώμα μου από μικροατυχήματα, μολονότι μετά βάζω το εκτεθειμένο μέλος σε τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα. Τώρα, όμως, ήταν πολύ πιο σοβαρό· αν είχα καταπιεί έστω λίγο, μπορεί να μη ζούσα” προσθέτει.

Θεωρεί ότι ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί ατύχημα σε τέτοιες απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις υπό συνθήκες πίεσης.

“Από τις 12 δεξαμενές αποθήκευσης των σορών, οι 7 είναι χαλασμένες. Βάζω δέκα δέκα τα πτώματα σε κάθε δεξαμενή, αντί για 3-4. Δεν μπορεί να γίνει συντήρηση και αναπνέω συνεχώς τοξικές ουσίες, επειδή είναι χαλασμένα τα καπάκια. Έχω τα παράθυρα ανοιχτά για να μην πεθαίνω” αναφέρει.

Ερωτηθείς για τα μέτρα ατομικής προστασίας, λέει: “Πού να τα βρω; Έχουν χρόνια να μου αγοράσουν μάσκες, γάντια, ποδιές. Πέντε χρόνια τα αγοράζω από την τσέπη μου”, τονίζει, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το ατύχημα στη διεύθυνση του εργαστηρίου και στον νεαρό βοηθό που “κάνει τα πάντα, από τον ταξιτζή για τους καθηγητές μέχρι οικοδομικές εργασίες, χωρίς να γνωρίζω τι σχέση εργασίας έχει με τη σχολή”.

Επί 12 χρόνια, ο 58χρονος συμβασιούχος δουλεύει σε συνθήκες “επιεικώς άθλιες”, όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Π. Σκανδαλάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Παρά τις ανεπαρκέστατες υποδομές, το εργαστήριο θεωρείται μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, με δεκάδες δωρητές σώματος να το έχουν εμπιστευθεί, βοηθώντας την επιστήμη -μεταξύ τους επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

Ο Οδυσσέας δουλεύει νύχτα ή μέρα για 740 ευρώ, αφού -όπως λέει- “ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει μια δωρεά σώματος”, εισπνέει αναθυμιάσεις από τοξικές ουσίες, όπως αυτές που παραλίγο να του στερήσουν την όραση ή ακόμα και τη ζωή του. “Ούτε δράκουλας δεν θα άντεχε να δουλεύει με αυτούς τους όρους”, δηλώνει από το νοσοκομείο “Γεννηματάς”, όπου παραμένει για θεραπεία.

Καταγγέλλει πως το ατύχημα προκλήθηκε μετά την πιεστική προτροπή της διεύθυνσης να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χρονοβόρα μέθοδο ταρίχευσης με μία… πρωτότυπη πατέντα: Με ένα κοινό ψεκαστήρι, από αυτά που χρησιμοποιούνται σε αγροτικές εργασίες ο έμπειρος παρασκευαστής υποχρεώθηκε να ταριχεύσει σορούς σε συντομότερο χρόνο αντί των 4-6 ωρών που απαιτούνται.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις