Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, το “παράλληλο πρόγραμμα” με μέτρα όπως η ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, που θα αφορά και μετανάστες με άδεια παραμονής και άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η κάρτα σίτισης, γεύματα στα σχολεία, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης τα “ΚΕΠ των φτωχών”, που θα εξυπηρετούν τους προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η παράταση των συσσιτίων απόρων, της κάρτας σίτισης και της παροχής γευμάτων στα σχολεία, νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, αποποινικοποίηση μαθητικών κινητοποιήσεων.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν Κέντρα Κοινότητας, δηλαδή δομές που θα εξυπηρετούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

Ακόμη περιλαμβάνονται θέματα όπως εργασιακά ζητήματα πρώην δημοτικών αστυνομικών, παλαιές εγγυητικές επιστολές αγροτών, ενισχυτική διδασκαλία στα σχολεία, διορισμοί ιατρών ΕΣΥ και κίνητρα για αγροτικούς γιατρούς, δαπάνες που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών, ζητήματα της ΕΡΤ, καθώς και η παροχή δυνατότητας στην Περιφέρεια Αττικής για δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.

Επιπλέον, καθιερώνεται ηλεκτρονική καταγραφή των κοινωνικών επιδομάτων και διασύνδεσης δημοτολογίων και ληξιαρχείων, δημιουργία “Λίστας Χειρουργείου“, αυτονόμηση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, ρυθμίσεις για προσλήψεις διδασκόντων στα πανεπιστήμια, παροχή κοινωνικών τιμολογίων για την ύδρευση σε νέους επαγγελματίες, χωροθέτηση εγκαταστάσεων για αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, αναστολή για έξι μήνες πλειστηριασμών της ΒΙΟ.ΜΕ., κατάργηση παρακράτησης συντάξεων ψυχικά ασθενών και φιλοξενούμενων σε δομές κλειστής περίθαλψης και επιχορηγήσεις σε προνοιακά ιδρύματα.


Το νομοσχέδιο έχει τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου κι άλλες διατάξεις” και αποτελείται από 120 άρθρα. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή, ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις