Ολοζώντανη αγορά, ατελείωτη γκάμα γευστικών προτάσεων, από υψηλή γαστρονομία μέχρι μεζεδοπωλεία και ταβέρνες, δίνουν στο Χαλάνδρι μεγάλη δυναμική και το έχουν εξελίξει σε πόλο έλξης για πολλούς Αθηναίους.

Ας κάνουμε λοιπόν μια γιορτινή γευστική περιήγηση σε μια από τις ζωντανότερες πιάτσες της πόλης.

Κορυφαίο εστιατόριο της περιοχής, που βάζει το Χαλάνδρι στη διεθνή γαστρονομική σκηνή με αστέρι Michelin, είναι το Botrini’s. Η υπερτοπική του έλξη οφείλεται στο celebrity status του δημιουργού του Έκτορα Μποτρίνι, αλλά και στη φανταστική προχώ κουζίνα του. Το μενού της ανακάλυψης, πάντως, στα € 40, είναι αληθινό κελεπούρι. περιλαμβάνει amuse bouche, ξιφία καρπάτσιο, αναφορά στην κερκυραϊκή νερατζοσαλάτα, παιχνιδιάρικη γλώσσα μοσχαριού σαν vitello tonnato, μαύρο ριζότο «Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης», bio κοτόπουλο ψημένο στον πηλό με αρωματικά και λεμονόφυλλα και καρυδόπιτα με παγωτό από βουβαλίσιο καϊμάκι.

Ξύλινα δοκάρια στην οροφή, κομψά έπιπλα, μινιμαλιστικός περίγυρος με φιλόξενο πνεύμα. το Chefi The Restaurant είναι οικείο ως χώρος, αλλά στην κουζίνα του επικρατεί μετρημένη πρωτοτυπία. Τρυφερό το μοσχάρι τεριγιάκι, με σαλάτα και τζίντζερ ντρέσινγκ. Σχαρισμένο χταπόδι, σε μελάνι σουπιάς, με σάλτσα παντζαριού, ζελεδάκια ούζου, σούσι λαχανικών και πιρουνάτη, καπνιστή μελιτζάνα. Η χωριάτικη σαλάτα γίνεται ντοματένιο ριζότο, με κρέμα δυό­σμου. Η πλούσια μους σοκολάτας με εσπρέσο, καραμέλα και παγωτό βανίλια δυνατό φινάλε.

Ο Δημήτρης Αγοραστός δεν είναι τυχαίος σεφ. Τα κεμπάπια είναι ζουμερά και ραφιναρισμένα με δημοφιλείς ιδέες: μελιτζανάτο πατλιτζάν, πικάντικο Άδανα, πληθωρικό γιαουρτλού, πρωτότυπο φιστικλί Αιγίνης με κασέρι. Στο Kebab Αγοραστός όμως, εκτός αυτών, υπάρχουν και μαγειρευτά ημέρας, όπως το τσιγαριαστό βετούλι ή το χουνκιάρ μπεγεντί. Στα «πρέπει» συγκαταλέγεται και η homemade μπουγάτσα.

Η τολμηρή διακοσμητική πρόταση της Μονοκατοικίας με το εμφανές τούβλο και τα φωτιστικά από χαλκοσωλήνες ομορφαίνει τον χώρο και πλαισιώνει πολύ ταιριαστά το μενού, όπου παίζουν T-bone με γκρεμολάτα-βραχάκια πατάτας και ρόκα με πέστο καρυδιού και αγιολί, ντοματένιο παστιτσάδο με οσομπούκο, χοντρό μακαρόνι και ξερή μυζήθρα, τάρτα με μανιτάρια του δάσους, παρμεζάνα και λάδι τρούφας ή κότσι χοιρινό μαγειρεμένο με μοναστηριακή μπίρα και πικάντικη μουστάρδα.

Το Βραστό είναι μαγαζί με 40χρονη ιστορία, που έχει εξελιχθεί σ’ ένα γοητευτικό εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα και κομψό ντεκόρ αστικού σπιτιού. Εκτός από τη σούπα μοσχαριού, που δίνει το όνομά της στο μαγαζί, εδώ έχω φάει ένα από τα καλύτερα μπιφτέκια στην Αθήνα. Θα βρείτε επίσης πολύ μερακλίδικα πιάτα ημέρας, όπως μοσχαροκεφαλή σιγοψημένη για έξι ώρες σε λαδόκολλα, πατσά από ποδαράκι και αρνάκι φρικασέ. Από το άψογο τηγάνι του βγαίνουν νόστιμα, τραγανά κεφτεδάκια και homemade τυροπιτάκια με τουλουμοτύρι Καρύστου, ανθότυρο και φέτα.

Το cult μαγέρικο Κίτσουλας κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας. Εδώ, ανάμεσα σε white collars και μοναχικά ζευγάρια, απολαμβάνεις τον παράδεισο του μαγειρευτού. Οι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο απίθανοι, ο τηγανητός μπακαλιάρος με σούπερ τραγανή κρούστα, οι πίτες με homemade φύλλο εξαιρετικές, ο μουσακάς εκ των ων ουκ άνευ, η ωραία κρεατόσουπα και το φρικασέ χαϊδεύουν τα εσώψυχά σου.

Είναι τόσο γοητευτική η ποπ νοσταλγία των παλιών μονοκατοικιών που στεγάζουν την Μπεμπέκα, που ο κόσμος γεμίζει σταθερά τις σάλες της. Τα τηγανητά της κολοκυθάκια είναι δικαίως ονομαστά (πεντατράγανα και γλυκά ), υπάρχει όμως μια σκορδάτη σπλήνα που είναι εξαιρετική. Ο κόκορας με σάλτσα από Μαυροδάφνη, δαμάσκηνα και βερίκοκα και η κρεμμυδόσουπα με χειροποίητα κρουτόν και μυζήθρα Ρούμελης είναι δημοφιλείς επιλογές σε μια κουζίνα που εκσυγχρονίζεται με πιάτα όπως αβγά ματιά πάνω σε πατάτες με λάδι λευκής τρούφας.

Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μύδια, γαριδομακαρονάδες, Ψαράκια και Θαλασσινά δηλαδή, που στο Χαλάνδρι κολυμπάνε σε ένα όμορφο νεοκλασικό με ξανθή ξύλινη στέγη και ωραία πλακάκια εποχής. Το μενού είναι τεράστιο, αλλά τα μικρά μπακαλιαράκια, τα προσφυγάκια, βγαίνουν τραγανά και ζουμερά απ’ το τηγάνι. η ψαρόσουπα ζεσταίνει και νοστιμίζει. η ταραμοσαλάτα και τα ντολμαδάκια της γιαγιάς λένε. οι φρέσκες κυδωνάτες, πατάτες και η γάμπαρη βγαίνουν απ’ το τηγάνι σκέτος πειρασμός.

Στο Ψωμί & Αλάτι του δημοφιλούς master chef Γιάννη Λουκάκου, η σάλα μαγαζιού, πολύ όμορφη, θυμίζει το στιλ του Ralph Lauren με λίγη εγγλέζικη αύρα και εκπέμπει φιλόξενη ηρεμία. Κάθεσαι σε στιβαρές American chairs, στο χρώμα του ξύλου ή σε ανοιχτό πετρόλ, και χαίρεσαι τα καλούδια μιας προχωρημένης γαστροταβέρνας. Και πρώτα απ’ όλα, το εμβληματικό γιουβέτσι με βαθύτατα νόστιμο κριθαράκι, σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα, ψητές ντομάτες και θυμάρι. Έπειτα είναι κι αυτά τα κεφτεδάκια τηγανισμένα μαεστρικά, με κρούστα τραγανή και αέρινη και σάρκα ζουμερή και μυρωδάτη, ενώ οι φακές, παντρεμένες με γλυκοπατάτα, πλιγούρι, ξινομυζήθρα και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα, γίνονται μια πρωτότυπη σαλάτα.

Το Ουζερί του Μήτσου στην Πλατεία Ελευθερωτών είναι πλέον cult στέκι. Ο Γιάννης Λουκάκος, λ.χ., το τιμάει συχνά: «Πάω για να πιω τσίπουρο και ούζο με την παρέα μου, με τηγανητό μπακαλιαράκι σκορδαλιά, καλαμάρι και καμιά σουπιά». Οι πάντες έχουν να λένε για το ανάλαφρο τηγάνι του χωρίς ίχνος λαδίλας και θεωρούν το ωραίο αυτό ταβερνάκι… διατηρητέο.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις