Με θερμικές κάμερες και ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, ούγγροι αστυνομικοί έπιασαν δουλειά από την Τετάρτη στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, “σαρώνοντας»” τη μεθόριο για πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο ούγγρος πρωθυπουργός καλεί να ενισχυθούν τα Σκόπια με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, στην περιοχή αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες μέρες και Τσέχοι και Σλοβάκοι αστυνομικοί στο πλαίσιο συμφωνίας της ΠΓΔΜ με χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε συνάντηση στην ουγγρική πόλη Σέγκεντ, ενώ υπάρχουν επαφές και με άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Πολωνία, για να σταλούν αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται, η ουγγρική αποστολή αριθμεί 31 άτομα και θα μείνει ως τις αρχές Φεβρουαρίου. Έχει εγκατασταθεί στο ύψωμα 59 και της ανατέθηκε ο έλεγχος μιας περιοχής που περιλαμβάνει την περιοχή του Μόιν, ένα από τα περάσματα που χρησιμοποιούν συχνά οι μετανάστες.

Κάνουν περιπολίες και παρέχουν συνδρομή στις τοπικές αστυνομικές Αρχές για τον έλεγχο ταυτότητας των διερχόμενων προσφύγων από το οριοθετημένο σημείο διέλευσης της Ειδομένης, αλλά και το Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής του Βίνογιουγκ στη Γευγελή.

Ρεπορτάζ του Ukraine Today

Δηλώσεις Ορμπάν

Η επόμενη γραμμή άμυνας που θα πρέπει να δημιουργήσει η ΕΕ θα πρέπει να βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, επειδή μια συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από το να έρχονται στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

“Νομίζω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που χρειάζεται να δημιουργήσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας”, δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Είπε πως η Βουλγαρία θα πρέπει να γίνει μέλος της ζώνης Σένγκεν, ενώ στην ΠΓΔΜ πρέπει να δοθεί οικονομική υποστήριξη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της.

“Δεν νομίζω ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα είναι επαρκής από μόνη της”, είπε ο Ορμπάν. Η Ουγγαρία ανέγειρε φράκτες στα νότια σύνορά της προκειμένου να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή.

Ο Ορμπάν επέσεισε επίσης την απειλή ενός βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Πολωνίας, ενός ισχυρού συμμάχου του στην περιοχή, έπειτα από πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να σκεφθεί να εφαρμόσει οιεσδήποτε κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας, επειδή αυτό θα απαιτούσε ομοφωνία και η Ουγγαρία δεν πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας”, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

Ο Ορμπάν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτη του κυβερνώντος στην Πολωνία κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης ενός ακροδεξιού πυρήνα στην κεντρική Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Έθνος και ΑΜΠΕ, φωτογραφία από Έθνος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις