Δημόσια κατακραυγή έχει προκαλέσει στην Κένυα η υπόθεση της άγριας επίθεσης ενός άνδρα στη σύζυγό του. Ο άνδρας εμφανίστηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο, με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε τη γυναίκα του στο πρόσωπο με ένα μαχαίρι 10 ιντσών, που χρειάστηκε να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι το θύμα ενδεχομένως να αρνηθεί να καταθέσει εναντίον του συζύγου της.

Το όνομα της γυναίκας άρχισε να διαδίδεται στο Twitter στην χώρα, όπου η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, με τους δράστες να παραμένουν συχνά ατιμώρητοι.

Οι φωτογραφίες της γυναίκας από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται, με τη λαβή του μαχαιριού να προεξέχει από το αριστερό της μάγουλο και μιας ακτινογραφίας που να δείχνει τη λεπίδα να διαπερνά από την μια μεριά του κρανίου της στην άλλη, διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις που έκαναν εκκλήσεις για απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση (#JusticeforFatuma).

“Οι γυναίκες πρέπει να διαδηλώσουν ως ένδειξη αλληλεγγύης”, είπε η Λούτα Νάιτ στο λογαριασμό της στο Twitter. “Το δικαστήριο πρέπει να εκδικάσει γρήγορα την υπόθεση”, πρόσθεσε.

Ο Μοχάμεντ Ντιγκ αρνήθηκε ότι μαχαίρωσε την γυναίκα του, Φατουμά Ιμπραχίμ, κατά τη διάρκεια ενός καβγά που είχαν στο σπίτι τους, στην ακρόασή του στο δικαστήριο στο Γουάτζιρ, στην βορειοανατολική Κένυα, ανέφερε το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας, σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Ντιγκ κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και θα του απαγγελθούν κατηγορίες στις 13 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Νίκολας Μουτούκου, εκτελών χρέη αναπληρωτής της εισαγγελίας.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τον Μουτούκου να επισκέπτεται το θύμα σε ένα νοσοκομείο στο Ναιρόμπι, όπου μεταφέρθηκε αεροπορικώς την Πέμπτη για της αφαιρεθεί η λεπίδα από το πρόσωπο της.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ιμπραχίμ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, θα καταθέσει ενάντια στον άνδρα της.

Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι το θέμα θα διευθετηθεί με την μασλάχα, μια παραδοσιακή μορφή του ισλαμικού νόμου, όπου οι υποθέσεις διευθετούνται από θρησκευτικούς ηγέτες, συχνά με την καταβολή αποζημίωσης.

“Αν οι κοντινοί της άνθρωποι βγουν και πουν: ‘Ζήτησαν συγγνώμη και μας αποζημίωσαν’, οι πιθανότητες η Ιμπραχίμ να σταθεί απέναντι στα μέλη ολόκληρης της κοινότητας…να πάει στο δικαστήριο και να καταθέσει ενάντια στον σύζυγο της είναι πολύ λίγες”, δήλωσε η Τερέσα Ομόντι Αντειτάν, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ομοσπονδίας Γυναικών Δικηγόρων (FIDA).

Τα δικαστήρια της Κένυας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εκδίκαση υποθέσεων, χωρίς να αποσύρουν τις κατηγορίες, εάν οι υποθέσεις κριθούν ότι άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.

“Όταν η εισαγγελία προχωρήσει και απαγγείλει κατηγορίες (σ.σ. στον δράστη), δεν έχει σημασία εάν η σύζυγος αποφασίσει να αποσύρει τις κατηγορίες, καθώς το θέμα θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του κράτους”, δήλωσε η Καβίνια Μακάου, από την οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών “Ισότητα Τώρα”

Τον περασμένο χρόνο, το κοινοβούλιο της Κένυας απέσυρε διατάξεις ενός νομοσχεδίου που εξασφάλιζε δημόσια χρηματοδότηση για τη δημιουργία καταφυγίων για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πριν ψηφιστεί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2008/2009, σχεδόν οι μισές Κενυάτισσες που παντρεύτηκαν κάποια στιγμή, ή παραμένουν σε έγγαμο βίο, έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας από τους συζύγους τους.

Τα θύματα σπανίως αναζητούν δικαίωση, εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις