Τη μέγιστη επιτυχία εκτιμά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, ότι είχε το διήμερο συνέδριο της Ένωσης με θέμα τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη.

«Το συνέδριο μας θεωρώ ότι είχε τη μέγιστη επιτυχία, από πλευράς συμμετοχής, λόγω των απόψεων που κατατέθηκαν αλλά και των συνεργασιών που προέκυψαν μέσα από τη διάθεση και της πολιτείας αλλά και της αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν».

Λίγο πριν την επίσημη λήξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης σε μία πρώτη αποτίμηση των εργασιών ανέφερε πως είναι σημαντικό το ό, τι έγινε αποδεκτό από όλους το συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην ευρωπαϊκή ζώνη στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αμέσως, με τη σύμπραξη δήμων μέσα από μία νέα πολιτική διαδικασία και χωρίς κηδεμονεύσεις. Όπου υπάρχει αδυναμία των δήμων να πετύχουν αυτή τη συσπείρωση, οι περιφέρειες μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία…

Όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις και από την κοινή λογική. Κανείς μας πιστεύω δεν είναι σε φάση που να ξέρει το αυτονόητο και να δέχεται ένα κηδεμόνα χωρίς λόγο και αιτία. Θα συνεργαστούμε αλλά ισοτίμως και ο καθένας στο ρόλο του. Αυτό θα πρέπει να περάσει παντού».


Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη επίσης κοινώς αποδεκτή είναι η διαπίστωση της αναγκαιότητας άμεσης νομοθέτησης, από την κεντρική εξουσία, για τη γρήγορη αδειοδότηση χώρων που είναι σημαντικοί για τον κάθε δήμο, δηλαδή πράσινα σημεία, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και σημεία μεταφόρτωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε τη σημαντικότητα μεταλαμπάδευσης στην Ελλάδα των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται στην Ευρώπη, καθώς και της ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να συμμετέχουν γνωρίζοντας που πάνε τα απορρίμματα.

Τέλος ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε καλή τη μέχρι σήμερα συνεργασία με το υπουργείο, κατέστησε σαφές ότι από πλευράς δήμων υπάρχει αμέριστη διάθεση περαιτέρω συνεργασίας διευκρινίζοντας όμως πως εάν – κάτι που όπως δήλωσε δεν πιστεύει- δεν υπάρξει συνεργασία «θα μπούμε πολύ δυναμικά -και όχι μόνο μέσα από μία αίθουσα- στο να διαχειριστούμε τα απορρίμματα όπως όλη η Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις