Σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” για τον γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, ο οποίος διόρισε στο Δημόσιο τη μητέρα του, τον αδελφό του και μια 25χρονη φίλη του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 31χρονος αδελφός του διορίστηκε ειδικός σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού την 1η Δεκεμβρίου του 2015.

Η απόφαση διορισμού του αδελφού του δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φ. 916), στις 15 Δεκεμβρίου 2015, και την υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η μητέρα του κ. Ξανθή Παπαδοπούλου, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, μέλος του Συντονιστικού του Τμήματος Δικαιοσύνης αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί όμως και εξ απορρήτων συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 διορίστηκε ειδική σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού, με τον οποίο συνεργαζόταν από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν αυτός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μία 25χρονη φίλη του κ. Σχινά-Παπαδόπουλου, μέλος της νεολαίας του κόμματος, διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας, όπου επίσης εργάζεται η μητέρα του γραμματέα της Νεολαίας.

Η απάντηση του γραμματέα

Σκληρή είναι η απάντηση του κ. Σχινά-Παπαδόπουλου στο δημοσίευμα. Κάνει λόγο για “κιτρινισμό” και “ρουφιανιά” και αναφέρεται εκτενώς σε στους “αγώνες των παππούδων του”. Καταλήγει, δε, τονίζοντας ότι “το κόμμα μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, γιατί αυτό είναι το
σωστό, γιατί πάντα στην αριστερά χρωστάμε και δεν μας χρωστάει…».


Ολόκληρο το άρθρο – απάντηση:

“Μπροστά στη ρουφιανιά και τον κιτρινισμό στέκομαι περήφανος και τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια”

Όταν ήμουν μικρός τα χρόνια της ευημερίας στην Ελλάδα θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε για την αριστερά, για το κίνημα, για τις ρίζες μας και πως δεν πρέπει να ξεχνάμε από που προερχόμαστε.

Τότε ήμουν 10 χρονών και ακούγαμε το άξιον εστί και μου έλεγαν ιστορίες.Για την γιαγιά μου, την περήφανη επονήτισσα, βασανισμένη από τους χίτες στο χωριό της, που φθάνει σήμερα τα 90 και με καλημερίζει κάθε πρωί. Για τον προπάππο μου, που είχα την τύχη να τον γνωρίσω, δικαστή του ΕΑΜ και για τον παππού μου, αντάρτη στον Δημοκρατικό Στρατό που γλύτωσε την εκτέλεση στο τσακ αφού τον συλλάβανε τις μέρες της ήττας.

Και μετά όντας παππάς στην Αμαλιάδα οι φασίστες του λέγαν πως θα τον ξυρίσουν γιατί ήταν τραγόπαππας-κομμουνιστής και έπρεπε να φύγει να πάει αλλού, και δώστους δυσμενείς μεταθὲσεις από τους ιεροκήρυκες της αγάπης.

Και θυμάμαι
την μάνα μου να μου λέει πως της μάθαινε αντάρτικα στα κρυφά όταν ήταν ακόμη μωρό κι αυτός φορούσε ράσα και πως οι αντάρτες όταν χόρευαν στα βουνά γινότανε σεισμός.

Για τον δολοφονημένο θείο του πατέρα μου από φασίστες κάπου στα βουνά της Ηλείας, το μάθαμε πρόσφατα σε ένα βιβλίο και δεν ήξεραν καν που θάφτηκε και εάν θάφτηκε και το χειρότερο εάν έπρεπε να το πούμε στο αδερφό του.

Για τον θείο-παππού Θοδωρή
και τα μακρονήσια, την εξορία, τις κλειστές πόρτες μετά για δουλειά, γιατί αν ήσουν αριστερός σε κυνηγούσαν χωρίς αύριο και δεν είχες δικαίωμα να ταΐσεις τα παιδιά σου.

Για τις εκδρομές της ΕΔΑ μου μίλαγε ο πατέρας μου όταν ήταν αυτός μικρό παιδάκι, για το αντρίωμα του στο Πολυτεχνείο, στην ΟΜΛΕ, στη δικτατορία, για την δράση του στο δυναμικό φοιτητικό κίνημα, για την ΕΦΕΕ, για τον 815, τον Κουμή και την Καννελοπούλου, για την ΠΠΣΠ, για το ΚΚΕ-ΜΛ, για το χημείο, για τα όνειρα της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς… Εκεί γνώρισε και τον άνθρωπο της ζωής του, την Μητέρα μου που τον αντέχει κοντά 40 χρόνια…

Πάντα θυμάμαι
πως και οι φίλοι των γονιών μου κάπου εκεί γύρναγαν στους αγώνες, στους δρόμους, άλλοι στην ΚΝΕ, άλλοι στον Ρήγα και άλλοι έξω από την βουλή και κάπου γύρναγε και η απογοήτευση, η ήττα, η ανασφάλεια.

Γιατί κάποιοι πήγαν σπίτια τους, άλλοι όχι και το πράγμα προχωράει. Και δούλεψαν και έφτιαξαν οικογένεια και ποτέ δεν ζήτησαν λεφτά ούτε από τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε από τους δεξιούς. Γιατί είναι αυτοδημιούργητοι και δεν χρωστάνε σε κανέναν και γι αυτό είμαι περήφανος…

Και κάπου το 2006, 18 χρονών εγώ τότε, πριν μία δεκαετία, ο αδερφός μου, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μου λέει για το Δίκτυο, το άρθρο 16, τον αγώνα που έπρεπε να δώσουμε, και δίπλα μας στο δρόμο και τότε και η μάνα μου και ο πατέρας μου (παρόλο που μια ζωή χοντρός είχε αρχίσει να κουράζεται στο περπάτημα και δεν άντεχε πολλά, πολλά).

Μετά στην Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στον ΔΕΚΕΜΒΡΗ, στις πλατείες και δωσ’ του δακρυγόνο και ξύλο και η μάνα μου να τρέχει στα κρατητήρια να βγάζει κόσμο, και ο αδερφός μου δίπλα πάντα εκεί να με ζυμώνει να μου αγοράζει βιβλία για τον ΜΑΡΞ και να μου εξηγεί το κεφάλαιο και τεχνικά όντας εκτός από αριστερός και τεχνοκράτης και πάντα τον ζήλευα γι αυτό…

Γιατί ποτέ δεν έμενε στη θεωρία
. Δεν θα ξεχάσω όταν έμεινε για 2 μήνες στο κρεβάτι επειδή αρρώστηκε από την κούραση επειδή κάθε μέρα ήταν στην κατάληψη της ΑΣΟΕΕ…

Και ο καιρός έτρεχε και έμαθα για το Φορουμ το 05, για την νέα αριστερά της νίκης, για το οτί εμείς πρέπει να δικαιώσουμε τα όνειρα και τους πόθους των ηττημένων, όχι μόνο αυτών από τους οποίους εγώ προέρχομαι αλλά για όλους όσους δίνανε την ζωή τους με αυταπάρνηση και με θυσία μία ζωή χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

Και έτσι περνάνε 10 χρόνια
συναρπαστικά στα οποία δώσαμε το είναι μας, τη ζωή μας ολόκληρη, χωρίς να λογαριάζουμε λεφτά, εργατοώρες, την υγεία μας, χωρίς ποτέ να περιμέναμε πως το 12 θα έτριζε συθέμελα ο τόπος και μετά τον Γενάρη, μετά τον Ιούλη.

Και μετά για εμάς η πρώτη ήττα και κουβέντα με τους συντρόφους, κουβέντα στην ΟΒΑ του σπιτιού μου και μαθαίνουμε και σήμερα να είμαστε εδώ στα δύσκολα, βάζοντας το κεφάλι μας σε έναν βαθύ κουβά με σκατά, δεν ζητάμε τίποτα από κανέναν, δεν θα ζητήσουμε ποτέ…

Ο καθένας με την δική του πορεία
, με την δική του ιστορία με δικούς τους αγώνες, χωρίς φιλοδοξίες να γίνουμε κάποιοι. Πάντα για το κόμμα, μόνο για το κόμμα, για κανέναν ρουφιάνο, για κανένα αφεντικό και σε αυτούς δεν θα απολογηθώ ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου.

Γιατί ο καθένας έχει επιλέξει να βάλει πλάτη για να μην χάσουμε συλλογικά, βάζει πλάτη για να αλλάξει αυτή η βρωμιά που υπάρχει γύρω μας και μας πνίγει. Και η μάνα μου 30 χρόνια μαχόμενη δικηγόρος δεν περίμενε τον ΣΥΡΙΖΑ για να ζήσει, γιατί ο πατέρας μου τόσα χρόνια δουλειά, δουλειά, δουλειά από τα 16 στην οικοδομή κόλλαγε ένσημα, μετά πούλαγε βιβλία για να ζήσει και μετά στα λεξικά, στην Καθημερινή, στο flash και θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο αλλά αυτό δεν έχει νόημα… Ποτέ όμως κρατικοδίαιτοι…

Κι ο αδερφός μου 10 χρόνια
κοντά εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και τώρα εκεί που πρέπει να βοηθήσει κι αυτός βοηθάει… Ποτέ δεν ζητήσαμε, ποτέ δεν περιμέναμε ανταμοιβή, το κόμμα μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, γιατί αυτό είναι το σωστό, γιατί πάντα στην αριστερά χρωστάμε και δεν μας χρωστάει…

Και δεν θα απολογηθώ σε κανέναν ούτε για τις ρίζες μου, ούτε για την οικογένεια μου, γιατί αυτή είναι η ιστορία μου, γραμμένη σε λίγες γραμμές, γιατί αυτή δεν είναι μόνο η δικιά μου ιστορία, γιατί δεν είδαμε φως και μπήκαμε, γιατί υπάρχουν πολλοί σαν εμάς, πάρα πολλοί με τις δικές τους ιστορίες, τις δικές τους κοινές ιστορίες…

Έχω γνωρίσει πολλούς
και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες με ιστορίες πολύ πιο βαριές από την δικιά μου…

Και είμαι περήφανος και νιώθω ευγνωμοσύνη για κάθε σύντροφο και συντρόφισσα που στέκομαι στο πλάι του και αγωνίζομαι μαζί του απέναντι σε κάθε λογής πρώτο Φλέμα. Μπροστά στη ρουφιανιά και τον κιτρινισμό στέκομαι περήφανος και τους γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια,

Κατάλαβες ρουφιάνε;”.

Παρέμβαση Σβίγγου

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είπε ότι ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσων Σχοινάς Παπαδόπουλος δεν προέβη σε διορισμούς.

Ανέφερε ότι υπάρχει “ειδικός νόμος από το 1991 με βάση τον οποίο τοποθετούνται στα πολιτικά γραφεία των υπουργών και των υφυπουργών προσωρινοί μετακλητοί υπάλληλοι και ειδικοί σύμβουλοι.

Πρόκειται για πολιτικές και όχι υπηρεσιακές θέσεις, προσλαμβάνονται από τους αντίστοιχους υπουργούς, η θητεία τους λήγει αυτοδικαίως με τη θητεία του υπουργού ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο αποφασίσει ο υπουργός”.

“Δεν πρόκειται για διορισμούς στο Δημόσιο, πρόκειται για προσωρινές θέσεις, όπου όλοι οι υπουργοί, από την ψήφιση αυτού του νόμου, διορίζουν άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης τους. Μπορώ να σας πω μάλιστα, ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ” είπε η Ράνια Σβίγκου, ενώ σχολιάζοντας τον τρόπο προβολής της συγκεκριμένης υπόθεσης από τον τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας “καθαρά μονομερούς εικόνας με μοναδικό στόχο το πλήγμα στο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Έτσι όπως μιλάτε (περί διορισμών), φαίνεται σαν να έχουν προσληφθεί αυτοί οι άνθρωποι στο Δημόσιο, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τοποθετημένοι για το συγκεκριμένο χρονικό όριο της θητείας του υπουργού” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην επελθούσα μείωση, με νόμο από την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και των ειδικών συμβούλων που δικαιούνται τα υπουργεία κατά 25%”, όπως ουδεμία αναφορά έγινε, όπως είπε, στο ότι “ο κ. Μητσοτάκης είχε 51 συμβούλους στο υπουργείο του” ενώ ανέφερε στην συνέχεια “και μιλάτε για δήθεν διορισμούς του γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ”;

Η εκπρόσωπος Τύπου είπε επίσης ότι με το νέο σχέδιο νόμου που θα έλθει στην Βουλή από τον υπουργό κ. Βερναρδάκη, θα αναβαθμίζεται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, προσθέτοντας “αλλά μην προσπαθείτε με πρόσχημα το δήθεν ενδιαφέρον για τον δημόσιο τομέα να δημιουργείτε ένα τέτοιο θέμα”.

Έκανε επίσης λόγο για “στοχοποίηση, επί τριήμερο, του κειμένου ενός νέου ανθρώπου (του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)”, για “τίτλους περί δήθεν διορισμών του γραμματέα της νεολαίας” και για “σταύρωση ενός παιδιού 28 ετών για τα νούμερα της τηλεθέασης”.

Η Ράνια Σβίγκου είπε ότι ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε “ένα πεντάλεπτο” για να παρουσιάσει τις θέσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, είτε εκείνες της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΟΝΝΕΔ, “βρίσκει ώρες επί ωρών για να καταγγέλλει, χωρίς κανένα στοιχείο” και κατέληξε αναφέροντας ότι “δεν περίμενα από το κανάλι σας και από εσάς προσωπικά να φτιάχνετε ένα τέτοιο θέμα με τόσο χυδαίους όρους για ένα νέο άνθρωπο”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις