Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, με ενίσχυση των μπλόκων.

Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών, με αντικείμενο την κλιμάκωση του αγώνα τους αλλά τον συντονισμό των μπλόκων προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, αύριο Παρασκευή από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες χωρίς τρακτέρ και οχήματα, θα αποκλείσουν, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση θεωρείται ως «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων των αγροτών είναι συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και διάλογος από μηδενική βάση, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή.

Πάντως, όπως υπογραμμίζουν οι αγρότες, στις προθέσεις τους δεν είναι οι κινητοποιήσεις τους να δυσκολέψουν λοιπές κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως παρατηρούν, το ασφαλιστικό και το φορολογικό αφορούν όλους, ενώ ήδη δέχονται μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα τους από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Νίκαια

Προσέρχονται σταδιακά τα τρακτέρ στον κόμβο Νίκαιας καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση του αγροτικού μπλόκου. Επί ιτόπου βρίσκονται μηχανήματα από την περιοχή της Λάρισας, ενώ ο κύριος όγκος των τρακτέρ προερχόμενος από την Καρδίτσα, είναι καθ’ οδόν και αναμένεται μέσα στην επόμενη ώρα.

Η κυκλοφορία από τις 12.00 το μεσημέρι έχει διακοπεί στο συγκεκριμένο κομμάτι της ΠΑΘΕ και η κίνηση διοχετεύεται σε εναλλακτικές διαδρομές καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ συμμετέχοντας στο αγωνιστικό κλίμα δεκάδες συνδικαλιστές το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν στο σημείο το μπλόκου πορεία διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/01/21/trakter211162.jpg

Στις 19.30 οι αγρότες έκλεισαν με τα τρακτέρ τους την εθνική οδό στα Μάλγαρα.

Προμαχώνας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά και “αναμένονται και άλλα“, όπως τόνισε ο αγροτσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος. “Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων” εκτίμησε.

Το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν “δεν θα φύγουμε από το σημείο”.

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει: “Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις”.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. “Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε” είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

Μικροθήβες

Εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο -πάνω από 600 όπως υπολογίζουν οι διοργανωτές- έχουν λάβει ήδη θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας και στον συγκεκριμένο κομβικό σημείο της ΠΑΘΕ ένα ισχυρό μπλόκο. Το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί και περαιτέρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.

Τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά εκατέρωθεν του οδοστρώματος ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην περιοχή λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει η Αστυνομία.

Η ΠΑΘΕ και στο συγκεκριμένο σημείο, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία όταν θα ολοκληρωθεί η προσέλευση και τακτοποίηση των τρακτέρ στις Μικροθήβες.

Χαλκιδική

Περισσότερα από 30 τρακτέρ, έχουν “κατασκηνώσει” έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, όπου κατέληξε πορεία διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι επέδωσαν το ψήφισμά τους στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/01/21/trakter211161.jpg

Αχαΐα- Ηλεία- Αιτωλοακαρνανία

Συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από το μεσημέρι και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, από σήμερα το πρωί αυξάνεται ο αριθμός των τρακτέρ που βρίσκονται στους δρόμους και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης «είμαστε στον δρόμο, όχι για να ζητήσουμε χάρες ή να μας δώσουνε κάτι, αλλά για να μπορούμε να υπάρχουμε σαν αγρότες και σαν κτηνοτρόφοι».

Την Παρασκευή, στις 11:00, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προγραμματίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.Σε πολύωρη “ομηρία” ο υπουργός

Αργά το βράδυ της Τετάρτης και μετά από πολύωρη κατάληψη, άρχισαν να αποχωρούν οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης και ζητούσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των αγροτών και διάλογο από μηδενική βάση, μετά από παρέμβαση εισαγγελέα.

Στο κτίριο αργά το απόγευμα κλήθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν ειρηνικά από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου. Διαβάστε αναλυτικά


Διαβάστε:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις