Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατηγορηθεί από την Bacardi, ότι γυρίζει την πλάτη σε δικούς της νόμους, μετά από απόφαση με την οποία χορήγησε το εμπορικό σήμα Havana Club στην Pernod Ricard.

Η Bacardi πουλάει το Havana Club στις ΗΠΑ από το 1994, ενώ το εμπορικό σήμα έχει πουληθεί αλλού από την Pernod Ricard. Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας είδε τα δικαιώματα στις ΗΠΑ να χορηγούνται στην Pernod.

Σε μια καταδικαστική δήλωση, η Bacardi δήλωσε ότι η απόφαση των αμερικανικών αρχών να δώσουν στην Pernod Ricard το δικαίωμα να πουλήσει κουβανέζικο ρούμι Havana Club στις ΗΠΑ, παραπέμπει σε “δήμευση χωρίς αποζημίωση”.

Πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στην Bacardi, περίπου 4.000.000 κιβώτια πωλήσεων ανά έτος.Το 1994 η Bacardi αγόρασε τα δικαιώματα για την πώληση του Havana Club στις ΗΠΑ από την ιδρυτική οικογένεια της μάρκας, που είχε φύγει την Κούβα το 1960, αφού η μάρκα κατασχέθηκε από την κυβέρνηση της χώρας τους.

Από τότε η Bacardi πουλάει το ρούμι που γίνεται στο Πουέρτο Ρίκο με το όνομα Havana Club στις ΗΠΑ, λόγω του μακρόχρονου εμπάργκο σε εμπορεύματα από την Κούβα.

Εν τω μεταξύ, το ρούμι Havana Club που παράγεται στην Κούβα έχει πουληθεί σε μια κοινοπραξία μεταξύ της Pernod Ricard και της κουβανικής κυβέρνησης που ονομάζεται Cubaexport.

Ωστόσο, μετά από μια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, η απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το Γραφείο Ελέγχου Αλλοδαπών Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία Pernod / Κούβας να πουλάει το Havana Club στις Η.Π.Α.

“Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα απέναντι σε κατασχέσεις χωρίς αποζημίωση», δήλωσε η Bacardi.

“Υποστηρίζουμε τόσο τη νομοθεσία όσο και νομική δράση για την τήρηση της αρχής της προστασίας των εμπορικών σημάτων και την εξασφάλιση ότι εμπορικά σήματα που έχουν κατασχεθεί παράνομα από την κουβανική κυβέρνηση, χωρίς τη συγκατάθεση των νόμιμων ιδιοκτητών τους δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα.»

Η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρά νομική μάχη μεταξύ Bacardi και Pernod Ricard μόλις αρθεί το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ με την Κούβα.

Πηγή: krasiagr.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις