Ακόμη 26 νεκροί – μεταξύ τους και 10 παιδιά – έρχονται να προστεθούν στη λίστα θανάτου του Αιγαίου. Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Κοκκάρι της Σάμου, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί και από αυτό διασώθηκαν δέκα άνθρωποι σύμφωνα με τα σαμιακά ΜΜΕ.

Από τους διασωθέντες, πέντε βρέθηκαν στη θάλασσα και άλλοι πέντε να κρατιούνται από ξύλινες σανίδες, απομεινάρια του σκάφους στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με το My Samos.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Βαθύ ένας βρεγμένος άνδρας με σωσίβιο, που ανέφερε πως επέβαινε σε βάρκα μαζί με άλλους πρόσφυγες και ότι το σκάφος βυθίστηκε. Δεν γνώριζε να πει ακριβή αριθμό των επιβατών, όπως αναφέρουν οι παραπάνω πληροφορίες.

Οι έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται με δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex και ένα ελικόπτερο Super Puma. Από τις ελληνικές αρχές έχει ενημερωθεί και το τουρκικό Λιμενικό, αφού δεν είναι γνωστό αν το ναυάγιο σημειώθηκε σε ελληνικά ή τουρκικά νερά.

Πολύνεκρο ναυάγιο στην Κω

Τα προηγούμενα 24ωρα, εννιά άνθρωπο “χάθηκαν” ανοικτά της Αμμόγλωσσας στην Κω, – μεταξύ αυτών ένα βρέφος και ένα παιδί έξι ετών. Μόνο δύο άνθρωποι διασώθηκαν. Η τουρκική ακτοφυλακή περισυνέλεξε τη σορό μιας γυναίκας, ενώ κατάφερε να διασώσει μία γυναίκα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο.

Διαβάστε αναλυτικά

Μήνυμα Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα προχωρά τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, “θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα” και μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Διαβάστε αναλυτικά

Τελεσίγραφο τριών μηνών από την Κομισιόν

Αντιμέτωπη με τελεσίγραφο τριών μηνών από την Κομισιόν βρίσκεται στο μεταξύ η Ελλάδα προκειμένου να ελέγξει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν θα κλείσουν τα σύνορά τους με την χώρα μας.

Ο Επίτροπος Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Το βασικό συμπέρασμα είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται -όπως είπε- με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Ανέφερε ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί, με ειδική πλειοψηφία, από τις χώρες της ζώνης Σένγκεν, θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις, εντός τριών μηνών, τότε θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια.

Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από το My Samos και το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις