Με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ΄αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων σε ορισμένα σημεία, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα επισήμαναν στο ΑΜΠΕ ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Κλειστό επ’ αόριστον από τις 11:00 είναι το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο. Από τις 11:00 έκλεισαν, επίσης, τα τελωνεία των Καστανέων και της Εξοχής στο βόρειο Έβρο και τη Δράμα.

Τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12:00 έως και τις 20:00. Από την Τρίτη και μετά οι αγρότες προσανατολίζονται σε 12ωρο αποκλεισμό.

Σε αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει από τις 5.00 το απόγευμα αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι μετακινήθηκαν με μερικές δεκάδες τρακτέρ προς το συγκεκριμένο σημείο αποκλείοντας την κυκλοφορία μέχρι τις 7.00 μ.μ.

Ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί ο δρόμος από τρακτέρ και στο Γερακάρι Άγιας αλλά και το Αργυροπούλι Τυρνάβου για το ίδιο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία εντάσσονται στις εναλλακτικές διαδρομές που ακολουθούν τα οχήματα όταν δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ.

“Πρωτόγνωρες καταστάσεις”

Ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν εδώ και 15 ημέρες, οι επικεφαλής των μπλόκων επαναλαμβάνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πάμε σε κανέναν διάλογο, εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και ζητούν να ξεκινήσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συνδρομή.

Σημαντικό δε για μια θετική έκβαση στο θέμα του διαλόγου που θέτει ολοένα και πιο «εντεινόμενα η κυβέρνηση», όπως λένε, είναι η σύσταση διακομματικής, με σκοπό συνεδρίαση στη Βουλή και με τη δική τους συμμετοχή.

«Πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν σαφή θέση για τα ζητήματα που μας έβγαλαν στον δρόμο» επισήμανε το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης.

Στο μεταξύ, κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο».

Ρεπορτάζ του TV 100

Ρεπορτάζ του TV 100 για έρευνα που δείχνει ότι φθίνει η αγροτική παραγωγή

Σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν στην Τρίπολη οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων της Πελοποννήσου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες παραμένουν σταθερά στη θέση τους σε όλα τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Στην Κορινθία, το μπλόκο του Ισθμού για έκτη ημέρα κρατά κλειστή τη νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, ενώ ελέγχουν όλα τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά απαγορεύοντας να περάσουν στην Αττική αγροτικά προϊόντα.

Στην Αρκαδία οι αγρότες στο μπλόκο της Νεστάνης έχουν αποφασίσει σήμερα να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.Τα μπλόκα

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2016/02/01/trakter6214101.jpg

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το μπλοκάρισμα αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00.

Το μπλόκο της Χαλκηδόνας κλείνει από 12:00-14:00 και από 18:00-21:00.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα από 600 τρακτέρ στο Δερβένι (κλείνει 12.00-18:00), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και επί της διασταύρωσης στον αερολιμένα.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα.

Σε τρία ανέρχονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Και στα τρία μπλόκα ο δρόμος κλείνει από 12:00-14:00 και από 19:00-21:00.

Στον νομό Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, όπου θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14.00 και 18.00-21.00 στο πρώτο και 10.00-15.00 και 19.00-21.00 στο δεύτερο.

Στον νομό Πέλλας, αποφασίστηκε ότι το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11:00-12:00 το πρωί, όπως και αυτά σε Έδεσσα. Στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 το πρωί, ενώ αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα Αρνισσας θα κλείνουν από 17:30-20:00.

Στην Πιερία, προβλέπεται αποκλεισμός το μεσημέρι από 13:00-14:00. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ σε Αιγίνιο και Κατερίνη.

Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, στο μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών-δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα από 12:00-13:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, άνω των 600 τρακτέρ συνολικά.

Στο χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10:00-12:00 το πρωί και 18:30-20:30 το βράδυ και 12:00-14:00 και 19:00-21;00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, στο Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πήραν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ νέες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.

Οι αγρότες θα κλείσουν για έξι ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ενώ όπως ανακοίνωσαν, θα δώσουν δυναμικό παρόν στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 6:30 το απόγευμα στο Αγρίνιο, για το ασφαλιστικό.

Στην Αχαΐα, αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Στο μεταξύ απόψε αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις