Ενώ στην Ελλάδα ετοιμάζεται να κατατεθεί αίτημα για υποψηφιότητα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου για Νόμπελ Ειρήνης, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η ΕΕ σχεδιάζει να ποινικοποιήσει ντόπιους, ΜΚΟ και εθελοντές που βοηθούν τους πρόσφυγες σε αυτά.

Όπως αναφέρει το Pappas Post, το “watchdog” (σ.σ. “Παρατηρητήριο”) για τις πολιτικές ελευθερίες, Statewatch, έδωσε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν το παραπάνω σχέδιο, που στόχο έχει τη μείωση της ροής των προσφύγων προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν στην Σύνοδο του Άμστερνταμ, όπου η Ελλάδα – σύμφωνα με μαρτυρία του Γιάννη Μουζάλα – “δέχτηκε” πρόταση από τον βέλγο υπουργό Εσωτερικών για στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων δυναμικότητας 300.000 ανθρώπων και όπου η Αυστρία προειδοποίησε ανοιχτά με αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.

Το σχέδιο προβλέπει την ποινικοποίηση ως “διακινητών”, των ντόπιων που βοηθούν πρόσφυγες, των ξένων, των εθελοντών, των οργανώσεων αρωγής, των γιατρών, των διασωστών κ.α.. Επίσης ζητεί τη δημιουργία ενός μηχανισμού κρατικού, που θα εργάζεται σε αρωγή της Frontex και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπου υπάρχουν.

Ο διευθυντής της Statewatch δήλωσε: “Οι προτάσεις του ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα οδηγήσουν στην ποινικοποίηση των ΜΚΟ, των ντόπιων που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους εθελοντές που ηρωικά εργάζονται για την υποδοχή των προσφύγων, την ώρα που οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν έκαναν τίποτα”.

Καταδικάζει επίσης “τα άλλα σχέδια για ενσωμάτωση όσων θέλουν να ‘καταγραφούν’ μέσω των αστυνομικών αρχών και να εργαστούν στις κρατικές δομές ή στις ευρωπαϊκές, αφού σε μια ανθρώπινη Ευρώπη που νοιάζεται για τους ανθρώπους δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη ‘καταγραφής’ για να προσφέρει κανείς βοήθεια και να φροντίσει ανθρώπους που έχουν υποφέρει ήδη πολύ”.

Οι αναφορές έγιναν πρώτα από τους Times του Λονδίνου, που δημοσίευσαν το έγγραφο που διέρρευσε.

Βρετανός που ζει στην Ελλάδα και βοηθά τους πρόσφυγες στη Λέσβο μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του παραλληλίζει τη στάση της Ευρώπης έναντι των προσφύγων με αυτή του Τρίτου Ράιχ έναντι των Εβραίων. “

Ακολουθούν φασιστική λογική στην Ευρώπη, όταν μας λένε να αφήσουμε τους ανθρώπους να πνιγούν στην πόρτα ας και ο τρόπος που συμπεριφέρονται στην Ελλάδα είναι αηδιαστικός. Δεν θα σταματήσουμε να βοηθούμε και χρειαζόμαστε παγκόσμια στήριξη, δεν θα μας σταματήσουν από το να δείχνουμε ανθρωπιά” ανέφερε μέσω Facebook.

Ήδη υπάρχει έκκληση για συλλογή υπογραφών κατά των σχεδίων.

Διαβάστε το έγγραφο που υποβλήθηκε στη Σύνοδο

Με πληροφορίες από Pappas Post

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις