Αλλαγές στο νόημα και “τσεκούρι” σε φράσεις αναφορών εντεταλμένων της ΕΕ από τα σύνορα της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, αποκαλύπτει ρεπορτάζ, της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο η κατάσταση παρουσιάζεται χειρότερη, στο πλαίσιο των σχεδίων για αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν.

Ουδέν σχόλιο από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.


Συγκεκριμένα νέα στοιχεία και συμπεράσματα, χωρίς τη μεσολάβηση νέας επιτόπιας έρευνας, προστέθηκαν στο τελικό προσχέδιο της Επιτροπής που αξιολογεί εάν η διαδικασία ελέγχου των συνόρων που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις της συνθήκης Σένγκεν και κοινοποιήθηκαν στη χώρα στις 9 Δεκεμβρίου 2015.

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα, επικαλούμενη τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση βασίζεται σε αιφνιδιαστική έκτακτη επιτόπια επίσκεψη δύο τεχνικών κλιμακίων στις 10-13 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως αποκαλύπτει, η σύγκριση του τελικού προσχεδίου του κεφαλαίου «Γενική Αξιολόγηση» της έκθεσης στο οποίο βρίσκεται η «διαρροή Ντρομπρόβσκις», τόσο με τις πρώτες διαπιστώσεις των τεχνικών κλιμακίων, όσο και με το προσχέδιο της έκθεσης που κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, δείχνει ότι στο τελικό προσχέδιο προστέθηκαν στοιχεία χωρίς τη μεσολάβηση επιτόπιας έρευνας.

Για παράδειγμα, στο προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου και στο τελικό προσχέδιο, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παραγράφου της Γενικής Αξιολόγησης προστίθενται οι εξής φράσεις:

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων, ελλείψεις που πρέπει να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της στην εφαρμογή του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων“, αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα αυτή ακριβώς η φράση που προστέθηκε στο τελικό προσχέδιο αποτέλεσε τη βάση της διαρροής του Βάλντις Ντομπρόβσκις και έδωσε τον τόνο στη δημόσια συζήτηση.

“Το σχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές”, είπε ο αντιπρόεδρος, δημοσιοποιώντας αυτή του τη δήλωση στο twitter.

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, το τελικό προσχέδιο περιλαμβάνει και διαπιστώσεις που έρχονται σε καταφανή αντίθεση με τη σχέση με το προηγούμενο προσχέδιο.

Για παράδειγμα, το προσχέδιο της 9ης Δεκεμβρίου αναφέρει πως “η επικρατούσα κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα βρισκόταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης. Ο συνοριακός έλεγχος γίνεται με αξιόπιστο τρόπο, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες ελλείψεις σε ορισμένα μέρη του συστήματος διαχείρισης συνόρων”.

Αντιθέτως, το τελικό προσχέδιο παραλείπει τις διατυπώσεις για την αξιοπιστία των ελέγχων, περιλαμβάνει μόνο της εξής αναφορά: “όσον αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, η επιτόπια επίσκεψη επισημαίνει ξεκάθαρες ελλείψεις στην εφαρμογή του συνοριακού ελέγχου σε ορισμένα μέρη του συστήματος διαχείρισης συνόρων“.

Οι διαφορές είναι μάλιστα ιδιαίτερα εμφανείς όταν συγκρίνει κανείς τις τελικές διαπιστώσεις με την πρώτη αναφορά των τεχνικών κλιμακίων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο (Flash from the unannounced visit to the extemal border of Greece).

Ως προς τα χερσαία σύνορα τα κλιμάκια διαπίστωναν: “Όλοι οι παράτυποι μετανάστες και αυτοί που ζητούν άσυλο καταγράφονται συστηματικά και ταυτοποιούνται στο κέντρο υποδοχής του Φυλακίου […]”» προστίθεται.

Τι απαντά η Κομισιόν

Ουδέν σχόλιο στην παρούσα φάση από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά σε σχέση με το δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, που υποστηρίζει ότι τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η έκθεση της Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων αλλοιώθηκαν, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο αρνητικό για την Ελλάδα.

Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα κατά τη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παρέπεμψε ωστόσο στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου θα διεξαχθεί σχετική με το θέμα συζήτηση, με τη συμμετοχή του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και του αρμόδιου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου.